មណ្ឌលគិរី៖ អតីតនិស្សិតផ្នែកកសិកម្ម លោក ប៊ូ សុភក្ដិ បានផលិត «ស្រាផាសិនមណ្ឌលគិរី» និង «ស្រាស្តេចគោព្រៃ» ដែលមានច្រើនប្រភេទនិងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ពិសេស តំណាងឱ្យខេត្តមណ្ឌលគិរី និងរួមបញ្ជូលទាំងការផ្សព្វផ្សាយវិស័យទេសចរណ៍និងកសិទេសចរណ៍ផងដែរ។
ស្ថាបនិកសហគ្រាសផាសិនមណ្ឌលគិរី លោក ប៊ូសុភក្ដិ បានប្រាប់ឱ្យសារព័ត៌មានឌីជីថល SR ដឹងថា ការជ្រើសរើសផ្លែផាសិនឬក្រូចវល្លិ៍មកផលិតស្រានេះ ដោយសារលោកមើលឃើញថា ដំណាំផាសិនមានដាំគ្រប់ទីកន្លែងសូម្បីតែផ្លែផាសិនមកពីខេត្តកំពតដែលល្បីខាងដីមានជីវជាតិល្អនោះតែបែរជាមាន រសជាតិផ្អែមសាប ខុសប្លែកពីខេត្តមណ្ឌលគិរីដែលដំណាំផាសិនមានរសជាតិផ្អែមមុត ឆ្ងាញ់ពិសារ។
ស្រាផាសិន១ដប ត្រូវបានផលិតចេញពីផ្លែផាសិនប្រមាណ៤ គីឡូក្រាម ដោយអាស្រ័យលើប្រភេទផ្លែផាសិន ឬក្រូចវល្លិ៍ដែលមានសម្បកក្រាស់ ឬសម្បកស្ដើង និងប្រើពេលក្នុងការផលិតចន្លោះពី ៣ ទៅ ៦ខែដើម្បីច្នៃចេញជាផលិតផលសម្រេចដែលអាចដាក់លក់នៅលើទីផ្សារ។
ស្ថាបនិកស្រាផាសិនបញ្ជាក់ដូច្នេះថា៖ «ផលិតផលសម្រេចយើងប្រើពេល៦ខែ បើយើងទុកកាន់តែយូរ កាន់តែល្អប្រសើរទឹកកាន់តែថ្លារសជាតិកាន់តែឆ្ងាញ់ ព្រោះផាសិនមណ្ឌលគិរីពិសេសហើយរាល់ផលិតផលទាំងអស់ យើងចម្រាញ់ចេញពីផាសិនដែលប្រមូលទិញពីកសិករដែលដាំនៅខាងប៊ូស្រា ខាងដាក់ដាំជាដើម»។
ផលិតស្រាផាសិនរបស់សហគ្រាសផាសិនមណ្ឌលគិរីចំនួន ២ ប្រភេទដូចជា ទី១ ស្រាផាសិនមណ្ឌលគិរីពណ៌ធម្មជាតិលឿង ដែលមានឈ្មោះថា «ស្នេហ៍គ្រាដំបូង» មានរសជាតិជូរផ្អែមមានកម្រិតអាល់កុល ១០,៥ ដឺក្រេ និងប្រភេទទី២ស្រាផាសិនពណ៌ក្រហម ឬ «រសជាតិជីវិត» ដោយសារមានរសជាតិ ៤ មុខចូលគ្នា គឺផ្អែម ល្វីង ជូរ និងចត់មានកម្រិតអាល់កុល ១៣,៥ ដឺក្រេដោយផលិតផលទាំង២ប្រភេទលក់ក្នុងតម្លៃ ៦ ម៉ឺនរៀលដូចគ្នា។
ជាមួយគ្នានេះ លោក ប៊ូ សុភក្ដិក៏បានកែច្នៃស្រាមួយប្រភេទទៀតគឺ «ស្រាស្តេចគោព្រៃ» ដែលផលិតចេញពីផ្លែផាសិនដូចគ្នា។«ស្រាស្តេចគោព្រៃ»មានចំនួន២ប្រភេទដូចជា ប្រភេទទី១ មានឈ្មោះថា «ស្រាស្ដេចគោព្រៃ» ពណ៌ធម្មជាតិលឿងនិងប្រភេទទី២ ពណ៌ក្រហម ដែលផលិតផលទាំង២ប្រភេទមានកម្រិតអាល់កុល ២៨ ដឺក្រេនិងលក់ក្នុងតម្លៃ ១០ ម៉ឺនរៀលដូចគ្នា។
ស្រាផាសិនមណ្ឌលគិរីគឺជាផលិតផលប្រចាំតំបន់ ដែលមានការទទួលស្គាល់ពីគណៈកម្មការជាតិ ជំរុញចលនាភូមិមួយផលិតផលមួយផងដែរ ចំណែកសហគ្រាសផាសិនមណ្ឌលគិរី ត្រូវបានចុះបញ្ជីនៅមន្ទីរឧស្សាហ៍កម្មបច្ចេកវិទ្យានិងនវានុវតន៍ខេត្តមណ្ឌលគិរី។
ស្ថាបនិកស្រាផាសិនវ័យ ៣៧ ឆ្នាំរូបនេះអះអាងថា ស្រាផាសិននេះផលិតឡើងក្នុងគោលបំណងដោះស្រាយបញ្ហាស្ទះទិន្នផលផ្លែផាសិនរបស់កសិករដោយសារតែការនាំចូលផ្លែផាសិនពីបរទេស ទន្ទឹមនឹងនេះលោកក៏បំផុសឱ្យប្រជាពលរដ្ឋក្នុងតំបន់ដាំផ្លែផាសិននេះផងដែរ ដោយលោកបានបង្រៀននូវបច្ចេកទេសក្នុងការដាំដុះ និងថែទាំជាដើម។
ក្រោយពីមានការទទួលស្គាល់ពីរសជាតិនិងគុណភាពនៃស្រាផាសិនមណ្ឌលគិរី បច្ចុប្បន្ននេះ លោក ប៊ូ សុភក្ដិក៏មានគម្រោងយកផលិតផលតំណាងខេត្តមណ្ឌលគិរីខេត្តនេះច្នៃជាតំបន់កសិទេសចរណ៍ដើម្បីទាក់ទាញភ្ញៀវទេសចរឱ្យមកទស្សនានៅក្នុខេត្តមណ្ឌលគិរីនេះផងដែរ។
លោករៀបរាប់ថា៖ «ដោយសារដំណាំយើងរៀបចំដាំដុះមានស្តង់ដាបែបបច្ចេកទេស អ៊ីចឹងធ្វើឱ្យភ្ញៀវទេសចរអាចទៅទស្សនាចម្ការផាសិនផង និងអាចភ្លក្សស្រាផាសិនរបស់អ្នកមណ្ឌលគិរីផងដែរហើយកន្លងមានភ្ញៀវជាហូរហែរទៅលេងចម្ការពលរដ្ឋដែលខ្ញុំបង្រៀនបច្ចេកទេសដាំដុះ ហើយពេលខាងមុខខ្ញុំនឹងបង្កើតចម្ការផាសិននេះ នៅជិតទឹកជ្រោះប៊ូស្រា ដើម្បីឱ្យភ្ញៀវទេសចរកាន់តែងាយស្រួលចូល ព្រោះបានទៅលេងទឹកជ្រោះផង និងចូលមកចម្ការយើងផង»។
នាថ្ងៃអនាគតបុរសមានដើមកំណើតមកពីខេត្ដកំពង់ឆ្នាំងខាងលើនេះគ្រោងនឹងច្នៃផ្លែផាសិនទៅផលិតផលជាច្រើនដូចជា សំបកធ្វើជាដំណាប់ស្លឹកផ្កាធ្វើជាតែ និងផ្លែធ្វើជាភេសជ្ជៈផ្សេងៗ ចំណែកឆ្នាំ២០៣០លោកគ្រោងនឹងបង្កើតរោងចក្រផលិតស្រាខ្មែរផងដែរ។ គេហទំព័រហ្វេសប៊ុកៈ ស្រាផាសិន មណ្ឌលគិរី -Passion Mondulkiri Fruit Wine ឬ ទំនាក់ទំនងលេខទូរសព្ទៈ 01251 91 36 / 071 678 8887