ភ្នំពេញ:បារម្ភពីការបាត់បង់អត្តសញ្ញាណ និងចង់ស្នងមរតកស្នាដៃដូនតា អ្នកស្រី ស្រេងគឹមស្រៀង បន្តធ្វើតំណាប់ក្រូចសើច និងតំណាប់វល្លិបណ្តូលពេជ្រ ដែលមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ សម្រាប់ផ្គត់ផ្គងក្នុងកម្មវិធីប្រពៃណីជាតិធំៗ ដូចជាបុណ្យកថិន និងចូលឆ្នាំប្រពៃណីជាតិខ្មែរជាដើម។
អ្នកស្រី ស្រេង គឹមស្រៀង ប្រាប់សារព័ត៌មានអេសអ័រ (SR) ឱ្យដឹងថាកាលពីសម័យមុន តំណាប់ក្រូចសើច និងតំណាប់វល្លិបណ្តូលពេជ្រគឺជាក្រយាមួយសំខាន់សម្រាប់ថ្វាយព្រះរាជា ហើយបង្អែមមួយប្រភេទនេះក៏ក្លាយជាទីនិយមចូលចិត្តរបស់ប្រជាជនខ្មែរតៗ រៀងមក ខណៈបច្ចុប្បន្នយុវវ័យហាក់ពុំស្គាល់នូវបង្អែមខ្មែរមួយប្រភេទនេះ ហើយក៏ពុំសូវមានការនិយមធ្វើតំណាប់ទាំងនេះឡើយ។
តំណាប់ទាំង២ប្រភេទនេះមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ និងស្រួយ ដោយតំណាប់វល្លិបណ្តូលពេជ្រ មានតម្លៃ ៨ម៉ឺនរៀល ក្នុង១គីឡូ ចំណែកតំណាប់ផ្លែក្រូចសើចមានតម្លៃ ៧ ម៉ឺនរៀល ក្នុង១គីឡូក្រាម ជាពិសេសបង្អែមដ៏មានឱជារសនេះច្រើនតែប្រជាជននិយមបរិភោគនៅក្នុងកម្មវិធី បុណ្យកឋិនទាន បុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌ ពិធីបុណ្យចូលឆ្នាំប្រពៃណីជាតិខ្មែរនិងក្នុងកម្មវិធីផ្សេងៗទៀត។
ស្ត្រីវ័យ៥១ឆ្នាំ រូបនេះបន្តថាការធ្វើតំណាប់នេះ ត្រូវចំណាយពេលប្រមាណមួយសប្ដាហ៍ និងត្រូវមានភាពអត់ធ្មត់ជាខ្លាំង ហើយតំណាប់នេះអាចរក្សាទុកបានប្រហែលជា២ខែ និងទុកបានរហូតដល់ ២ឆ្នាំ ដោយរក្សាទុកក្នុងទូរទឹកកក។
អ្នកធ្វើតំណាប់រូបនេះបានរៀបរាប់ពីវិធីធ្វើបង្អែមតាមរូបមន្តតពីដូនតាថា៖ «យកវល្លិបណ្តូលពេជ្រកាត់ជាកង់ បកសំបកចេញ ហើយក្រូចសើចចិតយកតែសំបកយើងយកវាទៅប្របាច់ជាមួយអំបិល ទុកពេល៣ថ្ងៃ រួចស្រង់ទៅត្រាំក្នុងទឹកកំបោរថ្លា ១យប់ ហើយស្រង់ត្រាំក្នុងទឹកសាច់ជូរ២យប់ទៀតឲ្យវាស្រួយ បន្ទាប់មកយើងយកទៅស្ងោរក្នុងឆ្នាំងស្ពាន់ ជាមួយស្លឹកឫស្សីឬស្លឹកតើយ រួច យកវាទៅត្រាំទឹក៣ថ្ងៃទៀត ដើម្បីឲ្យអស់ជាតិល្វីងហើយយកឆឹងជាមួយស្ករសគឺជាការស្រេច»។
បន្ថែមពីលើផលវិបាកក្នុងការធ្វើតំណាប់ផ្លែឈើទាំង២ខាងលើនេះអ្នកស្រី គឹមស្រៀង ក៏កំពុងជួបនូវបញ្ហាចំនួន២ទៀតគឺកង្វះផលិតផលសម្រាប់ធ្វើ និងកង្វះទីផ្សារលក់។ ទាក់ទងនឹងកង្វះផលិតផលធ្វើតំណាប់នេះ អ្នកស្រីពន្យល់ថាកាលពីមុនទាំងផ្លែក្រូចសើច និងដើមបណ្តូលពេជ្រ គឺពិបាករកមកធ្វើជាតំណាប់ណាស់ប៉ុន្តែមួយរយៈចុងក្រោយផ្លែក្រូចសើច ងាយស្រួលរកដោយសារមានអ្នកយកមកលក់ច្រើន ប៉ុន្តែវល្លិបណ្តូលពេជ្រនៅតែចោទជាបញ្ហាចម្បងដដែល។
ចំណែក កង្វះទីផ្សារវិញ អ្នកស្រីបញ្ជាក់ថា៖ «តំណាប់ដែលខ្ញុំធ្វើមិនទាន់មានទីផ្សារទូលំទូលាយ ទេ ដោយសារគេមិនសូវស្គាល់តំណាប់ទាំងនេះហើយណាមួយខ្ញុំធ្វើជាលក្ខណៈគ្រួសារ មានម៉ូយតិចតួចម៉ូយទាំងអស់គេស្គាល់ខ្ញុំ ហើយកុម្ម៉ង់ទៅតាមរដូវបុណ្យធំៗប៉ុណ្ណោះហើយខ្ញុំសូមឲ្យប្រជាជនខ្មែរជួយគាំទ្រផលិតផលខ្មែរផង បើបងប្អូនឬអាជីវករណា មានបំណងទិញ អាចទំនាក់ទំនងមកខ្ញុំបាន»។
ខិតខំថែរក្សានូវរូបមន្តធ្វើតំណាប់ដែលដូនតាបន្សល់ទុកឱ្យពេលនេះ អ្នកស្រី ស្រេង គឹមស្រៀង ក៏កំពុងផ្ទេរចំណេះវិជ្ជានៃការធ្វើតំណាប់នេះទៅដល់កូនស្រីរបស់អ្នកស្រីផងដែរ ពោលគឺធ្វើ យ៉ាងណាឱ្យកូនចៅជំនាន់ក្រោយរបស់អ្នកស្រីចេះចាំឱ្យស្ទាត់នូវរបៀបនៃ ការធ្វើតំណាប់បង្អែម ទាំងអស់នេះនិងបន្តកុំឲ្យបាត់បង់។
នាថ្ងៃខាងមុខ ស្ត្រីធ្វើតំណាប់រូបនេះមានបំណងពង្រីកទីផ្សារ និងផ្សព្វផ្សាយផលិតផលតំណាប់ខ្មែរឱ្យប្រជាជនបានស្គាល់ និងបានភ្លក្សរសជាតិ និង ដើម្បីចៀសវាងនូវការនាំចូលផលិតផលដំណាប់ពីប្រទេសជិត ព្រោះតំណាប់ខ្មែរមានរសជាតិផ្អែម ឆ្ងាញ់មិនចាញ់តំណាប់បរទេសឡើយ។
គួរគូសបញ្ជាក់ថាក្រៅពីដំណាប់ផ្លែក្រូចសើច និងវល្លិបណ្តូលពេជ្រ អ្នកស្រីក៏ធ្វើតំណាប់ជាច្រើន មុខទៀតដូចជា តំណាប់ផ្លែម្រះ តំណាប់ផ្លែបាស តំណាប់ដើមដំបងយក្សតំណាប់ផ្លែល្ហុង និងតំណាប់ត្រឡាចជាដើមដោយរំលេចក្បាច់ផ្កានៅលើតំណាប់ទាំងនោះផងដែរ។ អ្នកស្រី ស្រេង គឹមស្រៀងរស់នៅក្នុងភូមិគងនយ ឃុំគងនយ ខណ្ឌដង្កោ រាជធានីភ្នំពេញឬទំនាក់ទំនងលេខទូរសព្ទ ០៩៦ ៤៤៩ ៦១៧៦ /០១២៤៨០ ១៧៦៕