កាហ្វេ គឺជាទម្លាប់ពេលព្រឹករបស់មនុស្សជាច្រើន មិនថាការឆុងផឹកនៅផ្ទះឬទិញតាមផ្លូវទៅកន្លែងធ្វើការនោះទេ។ ប៉ុន្តែមិនប្រាកដថាអ្នកផឹកកាហ្វេរាល់ថ្ងៃ សុទ្ធតែអាចដាស់ខួរក្បាលឱ្យបង្កើនប្រសិទ្ធភាពការងារនោះទេ។
យោងតាមការស្ទាបស្ទង់មតិរបស់ Cinch Home Services ដែលបាននិយាយទៅកាន់អ្នកផឹកកាហ្វេជាង ១០០០នាក់នៅសហរដ្ឋអាមេរិកគួបផ្សំនឹងការសម្ភាស CNBC Make It ជាមួយជំនាញផ្នែកកាហ្វេ និងអ្នកជំនាញផលិតភាព ខាងក្រោមនេះជារបៀបណែនាំដើម្បីទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនបំផុតពីពែងកាហ្វេរបស់អ្នករាល់ព្រឹក។
១. កុំផឹកកាហ្វេភ្លាមៗនៅពេលអ្នកភ្ញាក់
ក្លិនកាហ្វេឈ្ងុយ អាចផ្ដល់ភាពស្រស់ស្រាយដល់អ្នកក្រោកពីដំណេកពេកព្រឹកតែការផឹកកាហ្វេភ្លាមៗបន្ទាប់ពីបើកភ្នែក អាចកាត់បន្ថយកម្រិតថាមពលធម្មជាតិនៃរាងកាយរបស់អ្នក។
អ្នកជំនាញផ្នែកគ្រប់គ្រង និងអាកប្បកិរិយា លោក Daniel Pink បានពិនិត្យមើលវិទ្យាសាស្ត្រនៃពេលវេលានិងរបៀបដែលកាហ្វេអាចប៉ះពាល់ដល់ផលិតភាពរបស់យើង។
នៅក្នុងសៀវភៅរបស់គាត់ដែលមានចំណងជើងថា “When: The Scientific Secrets of Perfect Timing” លោក Pink បានកត់សម្គាល់ថា ដោយផ្អែកលើការស្រាវជ្រាវពីការសិក្សាជាច្រើនថាពេលវេលាដ៏ល្អបំផុតក្នុងការផឹកកាហ្វេកែវដំបូងរបស់អ្នកគឺប្រហែល ៦០-៩០ នាទីបន្ទាប់ពីអ្នកភ្ញាក់ពីគេង។នោះដោយសារតែជាតិកាហ្វេអ៊ីនរំខានដល់ការផលិត cortisol ដែលជាអរម៉ូនដែលផ្តល់សញ្ញាឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកភ្ញាក់និងប្រតិកម្មឆ្លើយតប។ យោងតាមការស្រាវជ្រាវនេះ ជាធម្មតាកម្រិត cortisol ឡើងខ្ពស់នៅម៉ោងខ្ទង់ ៨:៣០ព្រឹក។
២. ជ្រើសរើសគ្រឿងផ្សំត្រឹមត្រូវ
គ្រាប់កាហ្វេមានកម្រិតជាតិកាហ្វេអ៊ីនខុសៗគ្នា អាស្រ័យទៅលើរបៀបលីង។ប្រសិនបើអ្នកមានអារម្មណ៍ងងុយ ស្ពឹក បើកភ្នែកពុំរួចហើយកំពុងស្វែងរកការជំរុញថាមពលខ្លាំងជាងមុន សូមទៅរកកាហ្វេដែលមានស្លាកថា" light roast " ឬគ្រាប់កាហ្វេលីងស្ទើរ។ នេះបើយោងតាមលោក Mike Balderrama អ្នកជំនាញប្រចាំតំបន់សម្រាប់Counter Culture Coffee បានណែនាំ។
លោកបានពន្យល់ថា៖ «ពេលអ្នកលីងកាហ្វេកាន់តែយូរកាន់តែឡើងគ្រាប់ខ្មៅ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនកាន់តែដុតអស់។
ប៉ុន្តែកាហ្វេក៏ពឹងផ្អែកលើគ្រឿងផ្សំសំខាន់មួយទៀតគឺ ទឹក។
លោកនិយាយថា៖ «ជាង ៩៨% នៃកាហ្វេមួយពែងគឺជាទឹកដូច្នេះប្រសិនបើប្រើទឹកមិនល្អ វាបីដូចជាអ្នកផឹកកាហ្វេមិនល្អដូចគ្នា»។
មិនថាអ្នកកំពុងធ្វើភេសជ្ជៈត្រជាក់ ឬកាហ្វេក្តៅទេ លោកណែនាំថា៖ «ត្រូវប្រាកដថាទឹកដែលអ្នកកំពុងដាក់ក្នុងភេសជ្ជៈរបស់អ្នកសូម្បីតែដុំទឹកកកនៅក្នុងកាហ្វេទឹកកករបស់អ្នក ត្រូវធ្វើការចម្រោះឱ្យស្អាតព្រោះវានឹងធ្វើឱ្យគុណភាពកាហ្វេរបស់អ្នកល្អទៅតាមហ្នឹងដែរ»។
២. សាកល្បងគេងថ្ងៃ + កាហ្វេ "nappucino"
កាហ្វេ និងការគេថ្ងៃ បើអនុវត្តរួមគ្នា វាអាចបង្កើនស្មារតីនិងប្រសិទ្ធភាពការងារ។ ការសិក្សានៅប្រទេសអង់គ្លេស និងជប៉ុនបានបង្ហាញថាប្រសិនបើអ្នកផឹកកាហ្វេភ្លាមៗមុនពេលគេងថ្ងៃ ២០នាទី នោះអ្នកអាចផ្តោតអារម្មណ៍លើការងារបានប្រសើរត្រឹមតែគេថ្ងៃឬត្រឹមតែផឹកកាហ្វេមួយពែង។
វិទ្យាសាស្ត្រនៅពីក្រោយការគេងថ្ងៃនិងផឹកកាហ្វេគឺសាមញ្ញងាយយល់។ ការគេងកាត់បន្ថយបរិមាណនៃសារធាតុ adenosine ជាសារធាតុគីមីដែលធ្វើឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍អស់កម្លាំងនៅក្នុងខួរក្បាលនិងរាងកាយរបស់អ្នក។ ជាតិកាហ្វេអ៊ីនដែលត្រូវចំណាយពេលប្រហែល ២០នាទីក្នុងការទប់ស្កាត់ adenosine។ ដូច្នេះបើផឹកកាហ្វេមុនគេងថ្ងៃ វាស្មើនឹង ២០នាទីល្មមពេលអ្នកក្រោកឡើងមានបរិមាណ adenosineទាបនៅក្នុងប្រព័ន្ធរាងកាយហើយកាហ្វេក៏ចាប់ផ្ដើមជ្រាបប្រសិទ្ធភាព។ ដូច្នេះវាធ្វើឱ្យកាហ្វេអាចបង្កើនស្មារតីឱ្យអ្នកបានប្រសើរជាងមុន៕