ចំណេះដឹង

តើការកាត់បន្ថយអាហារផ្អែមប្រៃ រសជាតិដិតខ្លាំង ល្អយ៉ាងណាខ្លះចំពោះសុខភាព?

January 2, 2025
វង់ អូន
Heading
Option 1

ការកាត់បន្ថយ​រសជាតិ​ផ្អែម ប្រៃ និង​រសជាតិ​ដិត​ខ្លាំង​នៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នកផ្តល់​នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ជាច្រើនរួមទាំង​ការធ្វើឱ្យ​ប្រសើរឡើង​នូវ​សុខភាព​សរសៃឈាម​បេះដូងការគ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​កាន់តែ​ប្រសើរជាពិសេស​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​។

​ទាំងនេះ​គឺជា​អត្ថប្រយោជន៍​សំខាន់ៗ​ចំពោះ​សុខភាព​ដែល​បានមកពី​ការកាត់បន្ថយ​រសជាតិ​ជាតិ​ផ្អែមប្រៃ និង​រសជាតិ​ដិត​ខ្លាំង​៖

១. កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ (​រសជាតិ​ផ្អែម​)

​ការកាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​៖កាត់បន្ថយ​ការឡើង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ការកើនឡើង​នូវ​កម្រិត​អាំង​ស៊ុ​លីន​ក្នុង​ឈាម​ដែលជា​ហានិភ័យនៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ពីរ​។​

​សុខភាព​បេះដូង​៖ការកាត់បន្ថយ​កម្រិត​ទ្រី​គ្លី​សេរី​ដដែលជា​បណ្តុំ​សារធាតុ​ខ្លាញ់​ធាត់​នៅក្នុង​សរសៃឈាមអាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។​

​ការគ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​៖ ការកាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករកាត់បន្ថយ​ការទទួល​ទាន​កាឡូរី ជួយ​ការពារ​ភាពធាត់​។​

​សុខភាព​មាត់​ធ្មេញ​កាន់តែ​ប្រសើរឡើង​៖កាត់បន្ថយ​ភាព​ពុក​ធ្មេញនិង​ការឈឺ​ធ្មេញ​ដែល​បណ្តាលមកពី​បាក់តេរី​ដែលមាន​នៅក្នុង​ជាតិ​ស្ករ​។​

​ការកាត់បន្ថយ​ការ​រលាក​៖ជាតិ​ស្ករ​លើស​អាច​បង្កឱ្យមាន​ការ​រលាក ដែលនាំឱ្យ​កើត​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​ដូចជា​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​។​

​សុខភាព​ស្បែក​កាន់តែ​ប្រសើរ​៖ការទទួល​ទាន​ជាតិ​ស្ករ​តិច​អាច​កាត់បន្ថយ​ការកើត​មុន និង​សញ្ញា​នៃ​ភាព​ចាស់​។​

២. កាត់បន្ថយ​អំបិល (​រសជាតិ​ប្រៃ​)

​ការរក្សា​សម្ពាធ​ឈាម​៖ការទទួល​ទាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ខ្ពស់​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ជំងឺលើសឈាម​។ដូច្នេះ​ការកាត់បន្ថយ​អំបិល​ជួយ​រក្សា​សម្ពាធ​ឈាម​ធម្មតា​។​

​ការបន្ថយ​អត្រា​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាលនិង​ជំងឺ​បេះដូង​៖ ការកាត់បន្ថយ​ជាតិ​ប្រៃ​ជួយ​គ្រប់គ្រង​តុល្យភាព​ជាតិ​ទឹកនិង​កាត់បន្ថយ​ភាព​តានតឹង​លើ​សរសៃឈាម​។​

​សុខភាព​តម្រងនោម​៖ការកាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ក្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម និង​ជំងឺ​តម្រងនោម​រ៉ាំរ៉ៃ​។

​សុខភាព​ឆ្អឹង​ប្រសើរឡើង​៖កម្រិត​ជាតិ​អំបិល​លើស​អាច​នាំឱ្យ​បាត់បង់​ជាតិ​កាល់ស្យូមដែល​ធ្វើឱ្យ​ឆ្អឹង​ចុះខ្សោយ​។ ដូច្នេះ​ការកាត់បន្ថយ​ជាតិ​ប្រៃជួយ​ឱ្យ​សុខភាព​ឆ្អឹង​កាន់តែ​ប្រសើរឡើង​។​

៣. កាត់បន្ថយ​រសជាតិ​ដិត​ខ្លាំង(​ការប្រើ​សារធាតុ​បង្កើន​រសជាតិ​អាហារ MSG និង​រសជាតិ​សិប្បនិម្មិត​)

​ការទប់ស្កាត់​ការផ្ទុក​លើស​ទម្ងន់​៖កាត់បន្ថយ​រសជាតិ​ដិត​ខ្លាំង ធ្វើឱ្យ​អ្នក​បរិភោគ​ទទួលបាន​រសជាតិ​ធម្មជាតិមិន​ធ្វើឱ្យ​ញៀន​អាហារ និង​ទទួលទាន​លើស​កំណត់​។​

​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការឈឺ​ក្បាល​ប្រកាំងនិង​ឈឺក្បាល​៖ សារធាតុ MSG និង​សារធាតុ​បន្ថែម​ដែលមាន​រសជាតិ​ដិត​អាច​បង្កឱ្យមាន​ការឈឺ​ក្បាល​ចំពោះ​បុគ្គលដែល​ងាយ​រងគ្រោះ​។ ដូច្នេះ​ការកាត់បន្ថយ​សារធាតុ​ទាំងនេះក៏​ដ៏​ដូចជា​បន្ទាប​អត្រា​ប្រឈម​នឹង​អាកា​រៈ​ប្រកាំង និង​ឈឺក្បាល ។​

​ការសម្រួល​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​៖ការកាត់បន្ថយ​រសជាតិ​សិប្បនិម្មិត​ជួយ​បង្ការ​ការ​ហើមពោះ និង​រលាក ។​

​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ប្រតិកម្ម​អាលែកហ្ស៊ី​៖សារធាតុ​សិប្បនិម្មិត​បង្កើន​រសជាតិ​ខ្លះ​អាច​បណ្តាលឱ្យ​មានប្រតិកម្ម​អាលែកហ្ស៊ី​។រាល់​ការកាត់បន្ថយ​រសជាតិ​សិប្បនិម្មិតក៏ដូចជា​ធ្វើឱ្យ​អ្នក​ជៀស​ឆ្ងាយ​ប្រតិកម្ម​អាលែកហ្ស៊ី​ផងដែរ​។​

​ការកែតម្រូវ​បន្តិច​ម្តងៗដើម្បី​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ស្ករ អំបិល និង​រសជាតិ​ដិត​ខ្លាំងអ្នក​អាចបង្កើត​របៀប​រស់នៅ​ប្រកបដោយ​និរន្តរភាពនិង​គាំទ្រ​ដល់​សុខុមាលភាព​រយៈពេល​វែង​។​

​ការកាត់បន្ថយ​ជាតិ​ផ្អែម ប្រៃនិង​រស់ជាតិ​ដិត​ខ្លាំង អាចជួយ​បង្ការ​បញ្ហា​សុខភាព​ជាច្រើនរួមមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់ ជំងឺ​បេះដូង និង​ការ​កើន​ទម្ងន់​។ការរស់នៅ​ដោយ​ផ្អែកលើ​អាហារ​រូប​ត្ថ​ម្ភ​មាន​តុល្យភាព និង​សុខ​ភាពល្អគឺជា​ចំណុច​សំខាន់​សម្រាប់​ជីវិត​ប្រកបដោយ​សុខភាព​ល្អ​៕

អត្ថបទពេញនិយម

កសិករ លីវ ស៊ីយ៉ែន ដាំដំណាំបង្វិលទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់ និងមានទីផ្សារ

សមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាប រួមចំណែកនាំចំណូល និងកាត់បន្ថយចំណាកស្រុក

យុវជនកូរ៉េខាងត្បូងលែងចង់ឈោងចាប់អាជីពជាតារាចម្រៀង K-pop ដូចពីមុន

អ្នកឯកទេសភ្នែក៖ ថ្នាំបន្តក់ភ្នែកប្រើរួចរក្សាទុកលើស១ខែ អាចបង្កឱ្យឆ្លងមេរោគ

សិប្បករអង្គរ ថ្នាលបណ្ដុះអ្នកបន្តមរតកដូនតា ស្វាគមន៍ភ្ញៀវមកទស្សនារៀនធ្វើដល់ទីតាំងផ្ទាល់