សៀមរាប៖ ចងក្រងកសិករជាក្រុមៗដើម្បីងាយស្រួលរកទីផ្សារនិងកាត់បន្ថយការចំណាកស្រុក សមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាប ត្រូវបានបង្កើតឡើងក្នុងឆ្នាំ២០១៨ ដោយមានការចូលរួមពីសមាជិកប្រមាណ ៤០០នាក់។
កញ្ញា ចៅ សុភ័ក្ត្រត្រា បុគ្គលិកសម្របសម្រួលទីផ្សារសមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាប បានប្រាប់សារព័ត៌មានSRNews ៖«ការបង្កើតសមាគមនេះឡើងដើម្បីងាយស្រួលរកទីផ្សារជូនកសិករ ឧទាហរណ៍ថា កសិករគាត់មានផលិតផលរួចហើយតែគាត់ពិបាកការនាំយកមកទីផ្សារខាងក្រៅមានន័យថាគាត់មានតែម៉ូយដែលនៅជិតៗទីតាំងគាត់ប៉ុណ្ណោះ»។
អ្នកសម្របសម្រួលរូបនេះបានបន្តទៀតថា៖«ណាមួយយើងចង់កាត់បន្ថយការចំណាក ស្រុករបស់ពួកគាត់ផងដែរ ក្រោមការគាំទ្របច្ចេកទេសរបស់អង្គការអាគ្រីស៊ុត ដែលផ្ដល់ជូននូវវិធីសាស្ត្រដាំដុះ រហូតដល់ការកែច្នៃ»។
សមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាបមានសមាជិកប្រមាណជាង៤០០នាក់ ក្នុងការដាំបន្លែធម្មជាតិស្រស់ៗ និងគ្រឿងទេសកែច្នៃជាច្រើនមុខផងដែរ។ សមាជិកមកពី៥ គោលដៅក្នុងខេត្តសៀមរាបរួមមាន៖ សង្កាត់ក្របីរៀល សង្កាត់ជ្រាវ ក្រុងសៀមរាបស្រុកពួក ស្រុកបន្ទាយស្រី និងស្រុកស្វាយលើ។
តាំងពីបង្កើតសមាគមនេះឡើងយើងមានអង្គការអាគ្រីស៊ុត បានចុះសម្របសម្រួលបង្រៀនបច្ចេកទេសផ្ទាល់ ក៏ដូចជាផ្ដល់ជូននូវវិធីសាស្ត្រដាំដុះនិងកែច្នៃដល់កសិករ ដែលជាសមាជិកសមាគមន៍អ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាប។
កញ្ញា សុភ័ក្ត្រត្រា បានពន្យល់ថា៖ «ឧទាហរណ៍ទៅលើបន្លែ យើងមានបុគ្គលិកបច្ចេកទេសសម្របសម្រួលដល់កសិករថាតើការថ្នាំកសិកម្មម៉េច? យើងដាំបន្លែបែបបរិស្ថានវិទ្យាបែបម៉េច?ឬការកែច្នៃបែបម៉េច»។
ក្រោយពីការចងក្រងជាសមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាបនេះមកប្រជាពលរដ្ឋក្នុងតំបន់គោលដៅ មានជីវភាពប្រសើរជាងមុនសមាជិកគ្រួសារទទួលបានការអប់រំ ហើយអត្រាចំណាកស្រុកក៏ថមថយ។
អ្នកសម្របសម្រួលវ័យ២៧ឆ្នាំ រូបនេះបានលើកឡើងបន្តថា៖ «មួយវិញទៀតពួកគាត់មានលទ្ធភាពបញ្ជូនកូនចៅរបស់គាត់បានទៅរៀនចប់ចុងចប់ដើមមានអ្នកខ្លះរៀនរហូតដល់ចប់មហាវិទ្យាល័យទៀតផង»។
ក្រៅពីការដាំបន្លែតាមបែបបុរាណលក្ខណៈគ្រួសារសមាគមមានការណែនាំប្រជាកសិករមកដាំបន្លែបែបសរីរាង្គធម្មជាតិ ហើយណែនាំការកែច្នៃទៅជាផលិតផលសម្រេចផ្សេងៗដើម្បីបង្កើនចំណូលមួយកម្រិតទៀត។
មកទល់បច្ចុប្បន្នបន្លែសុវត្ថិភាពរបស់ប្រជាកសិករ ក្រៅពីលក់នៅក្នុងភូមិស្រុកដែលបានដាំដុះក៏ត្រូវបានចែកចាយទៅតាមសណ្ឋាគារ និងភោជនីយដ្ឋាននានាផងដែរ។
កញ្ញា សុភ័ក្ត្រត្រា បានរំឭកប្រាប់ថា៖ «ដំបូងឡើយបន្លែរបស់គាត់បានលក់តែបណ្ដុំភូមិឃុំ និងនៅតាមផ្សារតូចៗ ដែលនៅជិតគាត់ តែមកដល់ពេលបច្ចុប្បន្នបន្លែសុវត្ថិភាពរបស់គាត់យើងបាននាំយកទៅចែកចាយតាមសណ្ឋាគារភោជនីយដ្ឋាន និងម៉ាតមួយចំនួនក្នុងខេត្តសៀមរាប។ រីឯផលិតផលកែច្នៃយើងមាននាំចេញទៅខេត្តផ្សេងមួយចំនួនផងដែរ»។
សមាគមមានការណែនាំប្រជាសមាគមន៍ដាំដំណាំដូចជា៖ស្ពៃតឿ ស្ពៃចង្កឹះ ត្រសក់ ត្រប់ សណ្ដែកគួរ ស្លឹកគ្រៃជាដើម ដែលមិនសូវមានការនាំចូលច្រើនដូចជាស្ពៃបូកគោនិងការ៉ុតនោះទេ។
ផលិតផលកែច្នៃពីសមាគមរួមមាន៖ប្រេងរឺតស្លឹកគ្រៃ ប្រេងស្លឹងគ្រៃម៉ាស្សា តែស្លឹកគ្រៃ តែម្ជូរល្មម ឬតែម្ជូរព្រឹកតែព្នៅ តែខ្ជាយខ្មៅ ម្សៅរមៀត រមៀតសូនទឹកឃ្មុំ ទឹកឃ្មុំធម្មជាតិ ដែលសុទ្ធសឹងជាតែដែលជួយដល់សុខភាពហើយក៏មានប្រភេទស្រាអង្ករ ស្រាស្វាយ ភេសជ្ជៈដែលផលិតពីផ្លែឈើធម្មជាតិ និងមុខទំនិញបន្ទាប់បន្សំជាច្រើនផងដែរ។
ជាមួយផលិតផលសម្រេចដ៏សម្បូរបែបតំណាងសមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាព បានលើកឡើងថា៖ «ដោយមានការគាំទ្រ និងជ្រោមជ្រែងពីសំណាក់ក្រសួងពាក់ព័ន្ធមន្ទីរពាណិជ្ជកម្ម មន្ទីរអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ ក៏ដូចជារដ្ឋបាលខេត្តសៀមរាបផ្ទាល់ តាមរយៈការផ្ដល់ឱកាសហៅសមាគមយើងទៅដាក់តាំងពិព័រណ៍ផលិតផលតំណាងខេត្តក្នុងកម្មវិធីនានាពិសេសមានការគាំទ្រពីសំណាក់ប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរ»។
តម្លៃលក់លើទីផ្សារអាស្រ័យលើការចំណាយលើវត្ថុធាតុដើមធម្មជាតិ និងកម្លាំងពលកម្មប្រជាសហគម៍ផ្ទាល់ដោយសមាគមមិនមានឧបករណ៍ទំនើបៗដូចសហគ្រាសធំៗនោះទេ។
កញ្ញា សុភ័ក្ត្រត្រា បានពន្យល់ថា៖ «មានអ្នកខ្លះត្អូញថា ផលិតផលក្នុងស្រុកសោះ ម៉េចក៏ថ្លៃម៉េស? តែមែនទែនទៅថ្លៃដោយសារតែ សម្បកវេចខ្ចប់ សុទ្ធសឹងតែជារបស់នាំចូលណាមួយផលិតផលរបស់យើងផលិតដោយដៃប្រជាសហគមផ្ទាល់ មិនមានម៉ាស៊ីនក្នុងការកែច្នៃដូចទៅហ្នឹងសហគ្រាសផ្សេងៗនោះទេទើបធ្វើឱ្យតម្លៃរៀងខ្ពស់បន្តិច»។
សមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាបនាពេលបច្ចុប្បន្នមានក្រុមផលិតចំនួន៦ក្រុម ដើម្បីផលិតផ្គត់ផ្គង់ទីលើទីផ្សាររួមមាន៖ក្រុមផលិតខ្ជាយខ្មៅ, ក្រុមផលិតប្រេងក្រអូប, ក្រុមផលិតស្រា និងភេសជ្ជៈ, ក្រុមផលិតគ្រឿងទេសសម្ងួត,ក្រុមផលិតថ្នាំពុលកសិកម្ម, និងក្រុមដាំបន្លែសុវត្ថិភាព។
ផលិតផលដែលសមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាបមានលក់នៅហាងរបស់សមាគមផ្ទាល់ដែលស្ថិតនៅជើងភ្នំគូលែន និងមួយទីតាំងទៀតស្ថិតនៅឃុំឃុនរាមស្រុកបន្ទាយស្រី។ នៅរាជធានីភ្នំពេញ ផលិតផលសមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាបអាចរកជាវបាននៅហាងមួយចំនួនរួមមានម៉ាត ខេមរៈអាហារ ផ្សារលក់ផលិតផលខ្មែរ និងហាងសុខ ហ្វាម នៅជិតផ្សារកណ្ដាល ជាដើម។
ដោយមើលឃើញថាប្រជាជនខ្មែរយើងមួយចំនួនគាំទ្រផលិតផលនាំចូលច្រើនជាងផលិតក្នុងស្រុកកញ្ញា សុភ័ក្ត្រត្រា ក៏សូមអំពាវនាវដល់ប្រជាពលរដ្ឋខ្មែរឱ្យជួយគាំទ្ររបស់ក្នុងស្រុកឱ្យបានច្រើនពិសេសផលិតផលដែលធ្វើដោយដៃរបស់ សមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាប ដែលមានលក់នៅលើទីផ្សារតាមម៉ាត ផ្សារធម្មជាតិ ឬនៅតាមកម្មវិធីតាំងពិរព័ណ៌នានាជាដើម។
សមាគមអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាបត្រូវបានបង្កើតឡើងក្នុងការជួយសម្រួលជីវភាពប្រជាកសិករបង្កើនចំណូលបន្ថែមពីរបរធ្វើស្រែចម្ការក៏ដូចជារួមគ្នាអភិរក្សធនធានធម្មជាតិឱ្យនៅគង់វង្សផងដែរ។
ព័ត៌មានបន្ថែមសូមទំនាក់ទំនងតាមរយៈទំព័រហ្វេសប៊ុកអ្នកដាំបន្លែសុវត្ថិភាពសៀមរាប The Green Farmers Siem Reap ឬតាមរយៈលេខទូរសព្ទ 070 256 084៕