មានវិធីជាច្រើនដើម្បីអនុវត្តក្នុងការសម្រកទម្ងន់ហើយក្នុងនោះការបង្អត់អាហារ (fasting) ក៏ជាវិធីមួយក្នុងចំណោមវិធីជាច្រើន ដែលកំពុងលេចធ្លោនាពេលបច្ចុប្បន្ននេះផងដែរ។
ខុសពីការតមអាហារ (dieting) ការបង្អត់អាហារ (fasting) មិនបានត្រឹមត្រូវពិសេសនៅពេលដែលអ្នកអនុវត្តដោយគ្មានចំណេះដឹងឬគ្មានការណែនាំពីវេជ្ជសាស្ត្រត្រឹមត្រូវ វាអាចនាំឱ្យអ្នកមានបញ្ហាសុខភាពមិនថាផ្លូវកាយ និងផ្លូវចិត្ត។
ខាងក្រោមនេះជាគុណវិបត្តិធំៗមួយចំនួននៃការបង្អត់អាហារសម្រកទម្ងន់មិនបានត្រឹមត្រូវដែល SR News សូមលើកមកបង្ហាញជូនដូចខាងក្រោម ៖
១.កង្វះអាហាររូបត្ថម្ភ
កង្វះសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ៖ ការបង្អត់អាហារដោយមិនមានតុល្យភាពនៃសារធាតុចិញ្ចឹមអាចនាំឱ្យមានកង្វះវីតាមីនសារធាតុរ៉ែ និងសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ ក្នុងរាងកាយដែលបណ្តាលឱ្យអ្នកអស់កម្លាំង មុខងារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំចុះខ្សោយ សក់ជ្រុះនិងក្រចកផុយ។
អតុល្យភាពអេឡិចត្រូលីត៖ អេឡិចត្រូលីត គឺជាភាគល្អិតសារធាតុរ៉ែដូចជា សូដ្យូម (អំបិល) ប៉ូតាស្យូមកាល់ស្យូម ក្លរួ ម៉ាញ៉េស្យូម និងផូស្វាតជាដើម ដែលមាននៅក្នុងឈាមនិងសារធាតុរាវក្នុងរាងកាយរបស់យើង។ នៅពេលរាងកាយយើងបាត់បង់អេឡិចត្រូលីតយើងនឹងវិលមុខ អស់កម្លាំង ថប់អារម្មណ៍ រមួលសាច់ដុំ ឆាប់ខឹង ញ័របេះដូង វង្វេងឈឺក្បាល ស្រេកទឹក ទល់លាមក និងមានជំងឺឆ្អឹងហើយក្នុងករណីធ្ងន់ធ្ងរវាអាចគំរាមកំហែងដល់អាយុជីវិត។
២.ការថយចុះមេតាប៉ូលីស (រំលាយអាហារខុសប្រក្រតីរបស់រាងកាយ)
ការរំលាយអាហារយឺត៖ ការបង្អត់អាហារយូរអាចបន្ថយល្បឿនការរំលាយអាហាររបស់រាងកាយដោយសារវាព្យាយាមរក្សាថាមពល។ករណីនេះអាចធ្វើឱ្យអ្នកពិបាកក្នុងការសម្រកទម្ងន់និងហានិភ័យខ្ពស់ក្នុងការឡើងទម្ងន់វិញនៅពេលដែលអ្នកវិលមកញ៉ាំអាហារបែបធម្មតាឡើងវិញ។
ការបាត់បង់សាច់ដុំ៖ បើគ្មានការទទួលទានប្រូតេអ៊ីនត្រឹមត្រូវទេ រាងកាយអាចចាប់ផ្តើមបំបែកជាលិកាសាច់ដុំសម្រាប់ថាមពលដែលនាំឱ្យបាត់បង់សាច់ដុំ។
៣.ការខ្វះជាតិទឹក
កាត់បន្ថយការទទួលទានទឹក៖ ទម្រង់នៃការបង្អត់អាហារមួយចំនួន ដូចជាការមិនទទួលទានអាហារស្ងួតការដាក់កម្រិតការទទួលទានទឹក ដែលអាចនាំឱ្យខ្សោះជាតិទឹកក្នុងខ្លួននិងអាចបណ្តាលឱ្យវិលមុខ ឈឺក្បាល និងអស់កម្លាំងជាពិសេសប៉ះពាល់ទៅដល់តម្រងនោមកាន់តែខ្លាំង។
បញ្ហានៃការផ្តោតអារម្មណ៍៖ ការខ្វះជាតិទឹកអាចធ្វើឱ្យមុខងារនៃការយល់ដឹងចុះខ្សោយជាពិសេសធ្វើឱ្យពិបាកក្នុងការផ្ចង់អារម្មណ៍។
៤.អតុល្យភាពជាតិស្ករក្នុងឈាម
ជាតិស្ករក្នុងឈាមទាប៖ ការបង្អត់អាហារមិនបានត្រឹមត្រូវ ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានបញ្ហាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមអាចនាំឱ្យកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមទាប បណ្តាលឱ្យខ្សោយ ដួលសន្លប់ ឆាប់ខឹងនិងប្រកាំង។
៥.បញ្ហារំលាយអាហារ
ការទល់លាមក៖ ការទទួលទានជាតិសរសៃ និងទឹកមិនគ្រប់គ្រាន់ក្នុងអំឡុងពេលបង្អត់អាហារអាចនាំឱ្យទល់លាមក។
ហើមពោះនិងមិនស្រួលក្នុងពោះ៖ ការញ៉ាំអាហារច្រើនបន្ទាប់ពីការការបង្អត់អាហារអាចធ្វើឲ្យប្រព័ន្ធរំលាយអាហារធ្វើសកម្មភាពលើសលប់ដែលជាហេតុបណ្តាលឱ្យហើមពោះ និងពិបាកក្នុងការរំលាយអាហារ។
៦.មានភាពតានតឹងផ្លូវចិត្ត និងអារម្មណ៍
អារម្មណ៍ប្រែប្រួល៖ កម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមទាបអាចនាំឱ្យឆាប់ខឹង ថប់បារម្ភនិងផ្លាស់ប្តូរអារម្មណ៍ញឹកញាប់។
ភាពលំបាកក្នុងការផ្តោតអារម្មណ៍៖ កង្វះសារធាតុចិញ្ចឹម ជាពិសេសជាតិស្ករ អាចធ្វើឲ្យមុខងារនៃការយល់ដឹងចុះខ្សោយនាំឱ្យខួរក្បាលចុះខ្សោយការគិត និងពិបាកក្នុងការផ្តោតអារម្មណ៍។
៧.អតុល្យភាពអ័រម៉ូន
ផលប៉ះពាល់លើអរម៉ូនបន្តពូជ៖ ការបង្អត់អាហារមិនបានត្រឹមត្រូវ ជាពិសេសចំពោះស្ត្រី អាចនាំឱ្យមាន
វដ្តរដូវមិនទៀងទាត់ កាត់បន្ថយអត្រាមានកូន និងអតុល្យភាពអ័រម៉ូនដោយសាររាងកាយមិនមានសារធាតុចិញ្ចឹមគ្រប់គ្រាន់។
៨.ហានិភ័យនៃបញ្ហានៃការញ៉ាំ
លំនាំនៃការញ៉ាំអាហារមិនប្រក្រតី៖ វដ្តនៃការបង្អត់អាហារដែលមានការរឹតត្បិតម្តងហើយម្តងទៀត អាចនាំឱ្យមានទំនាក់ទំនងមិនល្អជាមួយអាហារបង្កើនហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺនៃការញ៉ាំដូចជា ការងប់ងល់នឹងការញ៉ាំអាហាររហូតដល់ក្អួត bulimia ឬ orthorexia (ការរើសអាហារជ្រុលហួសហេតុ)។
៩.ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំចុះខ្សោយ
ភាពស៊ាំចុះខ្សោយ៖ កង្វះសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗ ជាពិសេសប្រូតេអ៊ីន និងវីតាមីនធ្វើឱ្យប្រព័ន្ធការពាររាងកាយចុះខ្សោយ ធ្វើឱ្យរាងកាយងាយនឹងឆ្លងមេរោគ និងប្រើពេលយូរក្នុងការជាសះស្បើយពីជំងឺផ្សេងៗ។
១០.បញ្ហាសុខភាពឆ្អឹង
កាត់បន្ថយដង់ស៊ីតេឆ្អឹង៖ ការទទួលទានកាល់ស្យូម វីតាមីន D និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងៗទៀតមិនបានគ្រប់គ្រាន់ក្នុងអំឡុងពេលបង្អត់អាហារមិនបានត្រឹមត្រូវអាចធ្វើឱ្យឆ្អឹងចុះខ្សោយដែលបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹង។
១១.បញ្ហាបេះដូង
ភាពតានតឹងក្នុងបេះដូង៖ ការកម្រិតកាឡូរីធ្ងន់ធ្ងរ និងអតុល្យភាពអេឡិចត្រូលីតអាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺចង្វាក់បេះដូង (ចង្វាក់បេះដូងមិនទៀងទាត់) ញ័របេះដូង និងបញ្ហាសរសៃឈាមបេះដូងផ្សេងទៀតជាច្រើន។
១២.ការបាត់បង់ជាលិកាគ្មានខ្លាញ់
កង្វះខាតសាច់ដុំ៖ រាងកាយអាចបំបែកជាលិកាគ្មានខ្លាញ់ (សាច់ដុំ) សម្រាប់ថាមពលក្នុងអំឡុងពេលបង្អត់អាហារយូរ ឬមិនសមរម្យ ជាពិសេសប្រសិនបើការទទួលទានប្រូតេអ៊ីនមិនគ្រប់គ្រាន់នេះអាចកាត់បន្ថយកម្លាំងក្នុងរាងកាយ។
ខណៈពេលដែលការបង្អត់អាហារបានត្រឹមត្រូវអាចមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនតែបើសិនជាការបង្អត់អាហារមិនបានត្រឹមត្រូវអាចនាំឱ្យមានផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរដល់សុខភាពដូច្នេះ វាចាំបាច់ណាស់ក្នុងការបង្អត់អាហារសម្រកទម្ងន់ដោយប្រុងប្រយ័ត្ន ជាពិសេសត្រូវនៅក្រោមការត្រួតពិនិត្យផ្នែកវេជ្ជសាស្ត្រឬវិជ្ជាជីវៈ៕