ចំណេះដឹង

គុណវិបត្តិនៃការបង្អត់អាហារ (fasting) មិនបានត្រឹមត្រូវ

October 22, 2024
វង់ អូន
Heading
Option 1

មាន​វិធី​ជាច្រើន​ដើម្បី​អនុវត្ត​ក្នុងការ​សម្រក​ទម្ងន់ហើយ​ក្នុងនោះ​ការ​បង្អត់អាហារ (fasting) ក៏​ជា​វិធី​មួយ​ក្នុងចំណោម​វិធី​ជាច្រើន ដែល​កំពុង​លេចធ្លោ​នាពេល​បច្ចុប្បន្ននេះ​ផងដែរ​។​

​ខុសពី​ការ​តម​អាហារ (dieting) ការ​បង្អត់អាហារ (fasting) មិនបាន​ត្រឹមត្រូវពិសេស​នៅពេលដែល​អ្នកអនុវត្ត​ដោយ​គ្មាន​ចំណេះដឹងឬ​គ្មាន​ការណែនាំ​ពី​វេជ្ជសាស្ត្រ​ត្រឹមត្រូវ វា​អាច​នាំឱ្យ​អ្នកមាន​បញ្ហា​សុខភាពមិន​ថា​ផ្លូវកាយ និង​ផ្លូវចិត្ត​។

​ខាងក្រោម​នេះ​ជា​គុណវិបត្តិ​ធំៗ​មួយចំនួន​នៃ​ការ​បង្អត់អាហារ​សម្រក​ទម្ងន់​មិនបាន​ត្រឹមត្រូវដែល SR News សូម​លើកមកបង្ហាញ​ជូន​ដូចខាងក្រោម ៖

១.កង្វះ​អាហារ​រូប​ត្ថ​ម្ភ​

កង្វះ​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​៖ ការ​បង្អត់អាហារ​ដោយ​មិនមាន​តុល្យភាព​នៃ​សារធាតុចិញ្ចឹម​អាច​នាំឱ្យមាន​កង្វះ​វីតាមីនសារធាតុ​រ៉ែ និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ ក្នុង​រាងកាយដែល​បណ្តាលឱ្យ​អ្នក​អស់កម្លាំង មុខងារ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ចុះខ្សោយ សក់​ជ្រុះនិង​ក្រចក​ផុយ​។​

អតុល្យភាព​អេឡិចត្រូលីត​៖ អេឡិចត្រូលីត គឺជា​ភាគល្អិត​សារធាតុ​រ៉ែ​ដូចជា សូ​ដ្យូ​ម (​អំបិល​) ប៉ូ​តា​ស្យូ​មកាល់ស្យូម ក្លរួ ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម និង​ផូស្វាត​ជាដើម ដែលមាន​នៅក្នុង​ឈាមនិង​សារធាតុ​រាវ​ក្នុង​រាងកាយ​របស់​យើង​។ នៅពេល​រាងកាយ​យើង​បាត់បង់​អេឡិចត្រូលីតយើង​នឹង​វិលមុខ អស់កម្លាំង ថប់​អារម្មណ៍ រមួល​សាច់ដុំ ឆាប់​ខឹង ញ័រ​បេះដូង វង្វេងឈឺក្បាល ស្រេកទឹក ទល់លាមក និង​មាន​ជំងឺ​ឆ្អឹងហើយ​ក្នុងករណី​ធ្ងន់ធ្ងរ​វា​អាច​គំរាមកំហែង​ដល់​អាយុជីវិត​។​

២.ការថយចុះ​មេ​តា​ប៉ូលីស (​រំលាយ​អាហារ​ខុស​ប្រក្រតី​របស់​រាងកាយ​)

ការរំលាយ​អាហារ​យឺត​៖ ការ​បង្អត់អាហារ​យូរ​អាច​បន្ថយល្បឿន​ការរំលាយ​អាហារ​របស់​រាងកាយដោយសារ​វា​ព្យាយាម​រក្សា​ថាមពល​។ករណីនេះ​អាចធ្វើឱ្យ​អ្នក​ពិបាក​ក្នុងការ​សម្រក​ទម្ងន់និង​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​ក្នុង​ការឡើង​ទម្ងន់​វិញ​នៅពេលដែល​អ្នក​វិល​មក​ញ៉ាំ​អាហារ​បែប​ធម្មតា​ឡើងវិញ​។​

ការបាត់បង់​សាច់ដុំ​៖ បើ​គ្មាន​ការ​ទទួលទាន​ប្រូតេអ៊ីន​ត្រឹមត្រូវ​ទេ រាងកាយ​អាច​ចាប់ផ្តើម​បំបែក​ជាលិកា​សាច់ដុំ​សម្រាប់​ថាមពលដែលនាំឱ្យ​បាត់បង់​សាច់ដុំ​។​

៣.ការខ្វះ​ជាតិ​ទឹក​

កាត់បន្ថយ​ការទទួល​ទាន​ទឹក​៖ ទម្រង់​នៃ​ការ​បង្អត់អាហារ​មួយចំនួន ដូចជា​ការមិន​ទទួលទាន​អាហារ​ស្ងួតការដាក់​កម្រិត​ការទទួល​ទាន​ទឹក ដែល​អាច​នាំឱ្យ​ខ្សោះ​ជាតិ​ទឹក​ក្នុង​ខ្លួននិង​អាច​បណ្តាលឱ្យ​វិលមុខ ឈឺក្បាល និង​អស់កម្លាំងជាពិសេស​ប៉ះពាល់​ទៅដល់​តម្រងនោម​កាន់តែ​ខ្លាំង​។​

បញ្ហា​នៃ​ការ​ផ្តោតអារម្មណ៍​៖ ការខ្វះ​ជាតិ​ទឹក​អាចធ្វើឱ្យ​មុខងារ​នៃ​ការយល់ដឹង​ចុះខ្សោយជាពិសេស​ធ្វើឱ្យ​ពិបាក​ក្នុងការ​ផ្ចង់អារម្មណ៍​។​

៤.អតុល្យភាព​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​

ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ទាប​៖ ការ​បង្អត់​អាហារ​មិនបាន​ត្រឹមត្រូវ ជាពិសេស​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​បញ្ហា​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាមអាច​នាំឱ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ទាប បណ្តាលឱ្យ​ខ្សោយ ដួលសន្លប់ ឆាប់​ខឹងនិង​ប្រកាំង​។​

៥.បញ្ហា​រំលាយ​អាហារ​

ការ​ទល់លាមក​៖ ការទទួល​ទាន​ជាតិ​សរសៃ និង​ទឹក​មិន​គ្រប់គ្រាន់​ក្នុងអំឡុងពេលបង្អត់​​អាហារ​អាច​នាំឱ្យ​ទល់លាមក​។​

ហើមពោះនិង​មិន​ស្រួល​ក្នុង​ពោះ​៖ ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ច្រើន​បន្ទាប់ពី​ការ​ការបង្អត់​​អាហារអាចធ្វើ​ឲ្យ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​ធ្វើ​សកម្មភាព​លើសលប់ដែលជា​ហេតុ​បណ្តាលឱ្យ​ហើមពោះ និង​ពិបាក​ក្នុងការ​រំលាយ​អាហារ​។​

៦.មាន​ភាព​តានតឹង​ផ្លូវចិត្ត និង​អារម្មណ៍​

អារម្មណ៍​ប្រែប្រួល​៖​ កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ទាប​អាច​នាំឱ្យ​ឆាប់​ខឹង ថប់​បារម្ភនិង​ផ្លាស់ប្តូរ​អារម្មណ៍​ញឹកញាប់​។​

ភាពលំបាក​ក្នុងការ​ផ្តោតអារម្មណ៍​៖ កង្វះ​សារធាតុចិញ្ចឹម ជាពិសេស​ជាតិ​ស្ករ អាចធ្វើ​ឲ្យ​មុខងារ​នៃ​ការយល់ដឹង​ចុះខ្សោយនាំឱ្យ​ខួរក្បាល​ចុះខ្សោយ​ការ​គិត និង​ពិបាក​ក្នុងការ​ផ្តោតអារម្មណ៍​។​

៧.អតុល្យភាព​អ័រម៉ូន​

ផលប៉ះពាល់​លើ​អរ​ម៉ូ​ន​បន្ត​ពូជ​៖ ការបង្អត់​អាហារ​មិនបាន​ត្រឹមត្រូវ ជាពិសេស​ចំពោះ​ស្ត្រី អាច​នាំឱ្យមាន
​​​វដ្ត​រដូវ​មិន​ទៀងទាត់ កាត់បន្ថយ​អត្រា​​មានកូន និង​អតុល្យភាព​អ័រម៉ូនដោយសារ​រាងកាយមិនមាន​​សារធាតុចិញ្ចឹម​គ្រប់គ្រាន់​។​

៨.ហានិភ័យ​នៃ​បញ្ហា​នៃ​ការ​ញ៉ាំ​

លំនាំ​នៃ​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​មិន​ប្រក្រតី​៖ វដ្ត​នៃ​ការបង្អត់​អាហារ​ដែលមាន​ការ​រឹតត្បិត​ម្តង​ហើយ​ម្តងទៀត អាច​នាំឱ្យមាន​ទំនាក់ទំនង​មិនល្អ​ជាមួយ​អាហារបង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺ​នៃ​ការ​ញ៉ាំ​ដូចជា ការ​​ងប់ងល់នឹងការ​​ញ៉ាំអាហារ​​រហូត​ដល់​ក្អួត ​​bulimia ឬ orthorexia (ការ​រើស​អាហារ​​ជ្រុលហួសហេតុ​)​។​

៩.ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ចុះខ្សោយ​

ភាពស៊ាំ​ចុះខ្សោយ​៖ កង្វះ​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ ជាពិសេស​ប្រូតេអ៊ីន និង​វីតាមីនធ្វើឱ្យ​ប្រព័ន្ធ​ការពារ​រាងកាយ​ចុះខ្សោយ ធ្វើឱ្យ​រាងកាយ​ងាយ​នឹង​ឆ្លង​មេរោគ និង​ប្រើពេលយូរ​ក្នុងការ​ជាសះស្បើយ​ពី​ជំងឺ​ផ្សេងៗ​។​

១០.បញ្ហា​សុខភាព​ឆ្អឹង​

កាត់បន្ថយ​ដង់ស៊ីតេ​ឆ្អឹង​៖ ការ​ទទួលទាន​កាល់ស្យូម វីតាមីន D និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ផ្សេងៗ​ទៀត​មិនបាន​គ្រប់គ្រាន់​ក្នុងអំឡុងពេល​បង្អត់​អាហារ​មិនបាន​ត្រឹមត្រូវ​អាចធ្វើឱ្យ​ឆ្អឹង​ចុះខ្សោយដែល​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​។​

១១.បញ្ហា​បេះដូង​

ភាព​តានតឹង​ក្នុង​បេះដូង​៖ ការកម្រិត​កាឡូរី​ធ្ងន់ធ្ងរ និង​អតុល្យភាព​អេឡិចត្រូលីត​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ចង្វាក់បេះដូង (​ចង្វាក់បេះដូង​មិន​ទៀងទាត់​) ញ័រ​បេះដូង និង​បញ្ហា​សរសៃឈាម​បេះដូង​ផ្សេងទៀត​ជាច្រើន​។​

១២.ការបាត់បង់​ជាលិកា​គ្មាន​ខ្លាញ់​

កង្វះខាត​សាច់ដុំ​៖ រាងកាយ​អាច​បំបែក​ជាលិកា​គ្មាន​ខ្លាញ់ (​សាច់ដុំ​) សម្រាប់​ថាមពល​ក្នុងអំឡុងពេល​បង្អត់​​អាហារ​យូរ ឬ​មិន​សមរម្យ ជាពិសេស​ប្រសិនបើ​ការ​ទទួលទាន​ប្រូតេអ៊ីន​មិន​គ្រប់គ្រាន់នេះ​អាច​កាត់បន្ថយ​កម្លាំង​ក្នុង​រាងកាយ​។​

​ខណៈពេលដែល​ការ​បង្អត់​​អាហារ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​អាចមាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើនតែបើ​សិន​ជាការ​បង្អត់​​អាហារ​មិនបាន​ត្រឹមត្រូវ​អាច​នាំឱ្យមាន​ផលវិបាក​ធ្ងន់ធ្ងរ​ដល់​សុខភាពដូច្នេះ វា​ចាំបាច់​ណាស់​ក្នុងការ​បង្អត់​​អាហារសម្រកទម្ងន់​​​ដោយ​ប្រុងប្រយ័ត្ន ជាពិសេស​ត្រូវ​នៅក្រោម​ការត្រួតពិនិត្យ​ផ្នែក​វេជ្ជសាស្ត្រឬ​វិជ្ជាជីវៈ​៕

អត្ថបទពេញនិយម

អ្នកកំពង់ឆ្នាំង កែច្នៃទូកត្នោតដែលគេបោះបង់ចោល រកបានចំណូលរាប់ពាន់ដុល្លារ

កសិដ្ឋានបង្កងដំណាក់កី កែច្នៃសំណល់រាប់តោនធ្វើធ្យូងអនាម័យបន្ថយការកាប់ព្រៃជួយបរិស្ថាន

Elon Musk គំរាមហាមឃាត់ឧបករណ៍ Apple ប្រើប្រាស់នៅក្នុងក្រុមហ៊ុនរបស់ខ្លួន

បាត់ដំបង ទីក្រុងច្នៃប្រឌិតដំបូងរបស់ យូណេស្កូ ដែលសិល្បៈចម្អិនអាហារមាននិរន្តរភាពសម្រាប់បេតិកភណ្ឌម្ហូបខ្មែរ

«ព្រះរាជបណ្ណាល័យហ្លួងម៉ែ» ឃ្លាំងចំណេះដឹង និងរក្សាទុកឯកសារប្រវត្តិសាស្ត្រដ៏មានតម្លៃ