ជីវិត និង សង្គម

អាជីវកម្មភូមិយើង ផលិតនំទឹកត្នោតខ្មែរបុរាណ ប្រមូលនំចំណីដូនតាដែលស្ទើរបាត់បង់មកដាក់លក់ឡើងវិញ

November 1, 2024
ថិញ រិទ្ធី
Heading
Option 1

ភ្នំពេញ​: អាជីវកម្ម​ភូមិយើង (OurVillage) បាន​​​ប្រមែប្រមូលស្វែងរក​​នំ​​ចំណី​ខ្មែរពី​បរមបុរាណដែល​ស្ទើរតែ​ពុំឃើញ​មានលក់នៅ​លើទីផ្សារ យក​មក​ផលិត​លក់​​សម្រាប់អតិថិជន​ ​ដែល​នឹករសជាតិនំ​​ពី​កុមារក៏ដូចជា​រួមចំណែក​ថែរក្សា​នំអាហារ​ខ្មែរ​ផងដែរ។

រាប់តាំងពី​ឆៃប៉ូវផ្អែម​ ពីស្រុក ស្អាង​ កោះធំ នំកន្ទ្រាំ ចេក​ក្រមួន​ឆាប នំពុម្ព និង​ នំអាកោពោត អាជីវកម្ម​បាន​ដាក់​លក់​​នំទឹកត្នោត ដែល​​ទទួល​បាន​ការ​ចាប់អារម្មណ៍​យ៉ាងខ្លាំង។

លោក តុង វ៉េង​រ៉ុង ជា​អាជីវករ​លក់​នំ​ខ្មែរបាននឹកឃើញ​​ផលិត​នំ​ទឹកត្នោត​​​ឡើងវិញ​ ក្រោយ​ពី​លែង​ឃើញ​​​នំ​​នេះត្រូវបាន​ដាក់​លក់​នៅលើទីផ្សារ​។

​លោក​​បាន​ប្រាប់ SRNews ថា​៖ «​មួយរយៈ​ក្រោយ​មកនេះ​នំ​ទឹកត្នោត​មួយ​ប្រភេទ​នេះ​ក៏​អវត្តមាន​នៅ​លើ​ទីផ្សារទើប​ខាង​អាជីវកម្ម​ភូមិ​យើង​បាន​ប្រមូលផ្តុំ​ផលិត​នំ​នេះ​ឡើងវិញ ដើម្បី​រក្សា​ឲ្យ​មាន​ឈ្មោះ​​​បោះ​សំឡេង​វិញ​និង​ជួយ​ផ្សព្វផ្សាយ​ឲ្យ​បងប្អូន​ខ្មែរ​យើង​បាន​ស្គាល់​កាន់តែ​ទូលំទូលាយ​នៃ​ដំណើរការ​នៃ​ការធ្វើ​នំ​ទឹកត្នោត​នេះ​»​។

ខុស​ពី​អាកោត្នោត នំ​​ទឹកត្នោត​ជា​ប្រភេទ​នំ​បុរាណ​ខ្មែរមួយ​ប្រភេទដែលមិនសូវ​មានគេ​ស្គាល់​ច្រើនទេ។ ជាមួយ​រសជាតិ​ផ្អែម​ល្មម ឈ្ងុ​ញ​ឆ្ងាញ់​នំ​ប្រភេទ​នេះ​ត្រូវបាន​គេ​និយមធ្វើ​នៅ​ក្នុង​ខេត្ត​កំពង់ស្ពឺ​ ជា​ទឹកដីល្បី​​សម្បូរ​ដើមត្នោត​ច្រើនជាងគេ​នៅ​ប្រទេសកម្ពុជា។​​

​លោក វ៉េង​រ៉ុង បាន​រៀបរាប់ពី​ដំណើរ​ការ​ធ្វើ​នំ​យ៉ាងដូច្នេះ​​​ថា​៖«​យើង​ត្រូវ​ជ្រើស​រើសយក​អង្ករ​ផ្កាម្លិះ​លេខ​១មក​ត្រាំ​ទឹក ហើយ​យក​ទៅ ចំហុយ​ជាមួយនឹង​ទឹកត្នោត ​និង​ស្លឹក​តើយ​ ដើម្បី​យក​ក្លិនរួច​កូរ​ជាមួយនឹង​ទឹកត្នោត និង​សាច់​ត្នោត​​រហូត​ឆ្អិន​ល្អ​ ទើប​លើក​ចេញពី​ភ្លើង​ទុក​ឲ្យ​វា​ត្រជាក់​»​។​

​អាជីវករ​រូប​នេះ​​បាន​បន្ថែមទៀតថា៖ «បន្ទាប់មក​យើង​ត្រូវ​សូន​​វាជា​បន្ទះៗ​រួច​ដាក់​លើ ម្សៅលាត​កុំ​ឲ្យ​វា​ស្អិត ជាប់​គ្នាបន្ទាប់មក​ហាល​វា​ឲ្យ​ស្ងួត​បន្តិច​ទើប​យើង​រៀបចំ​ដាក់ចូល​ក្នុង​ប្រអប់​ជាការ​ស្រេចនិង ធ្វើការ​ចែកចាយ​នៅលើ​ទីផ្សារ​»។​

​ដំណាក់កាល​ផលិត​​មិន​សូវស្មុគស្មាញមែន​​ តែលោក​​​បាន​បញ្ជាក់ថាការ​សូន​​នំ និង​ការ​រក​វត្ថុធាតុ​ដើម​ក៏ជូបបញ្ហា​លំបាកផងដែរ។

​លោក វ៉េងរ៉ុង បាន​និយាយ​ថា៖ «នៅពេលដែល​យើង​សូន្យ​នំ​នោះ​​ប្រើ​កម្លាំង​ពលកម្ម​ច្រើន ​និង​ប្រើ​រយៈពេល​យូរ និង​​ការប្រមូលទិញ​ទឹកត្នោត​នៅ​រដូវវស្សា​នេះ​គឺមាន​ផល​ពិបាក​ច្រើន​ដោយសារ​មិន​សូវ​​មានទឹក​ត្នោត​ណាមួយ​អ្នកយក​ទឹកត្នោត​ត្រូវ​ជួប ខ្យល់ ភ្លៀងនិង​ត្រូវមាន​បច្ចេកទេស​ក្នុងការ​បិទបាំង​បំពង់ ទឹក ត្នោត កុំ​ឲ្យ​ទឹកភ្លៀង​ចូល​»។​

អាជីវក​រវ័យ​៣០​ឆ្នាំ​រូបនេះ បាន​ជួយ​លើកស្ទួយ​នំ​ខ្មែរ​និង​​​ផ្ដល់ចំណូលដល់​អ្នក​លក់​ទឹកត្នោត។

លោក​ក៏​លើក​ទឹក​ចិត្តដល់​បងប្អូន​ដែល​ប្រកបមុខរបរ​ធ្វើ​នំ​ខ្មែរ​​ឲ្យ​នៅតែ​បន្តធ្វើជាមួយ​រូបលោកដើម្បី​​ផ្សព្វផ្សាយ​នំ​ខ្មែរ​ឱ្យ​ទូលំទូលាយ។

លោក វ៉េង​រ៉ុង បាន​សម្គាល់ឃើញ​ផង​ដែរ​ថា៖ «មួយរយៈ​នេះ​បងប្អូន​ខ្មែរ​​យើងគាត់​បាន​ស្គាល់​នំ​ប្រភេទ​​​​នេះ​ច្រើន​ហើយ ​​និង​បាន​កុម្ម៉ង់​ច្រើន​ផងដែរ  ជាពិសេស​នា​រដូវ​បុណ្យ​ភ្ជុំ​ ដោយ​ពួកគាត់​យក​ទៅ​​ប្រគេន​ព្រះ​ស​ង្ឃ​​និង​ឪពុកម្តាយ ហើយ​នំ​ប្រភេទ​នេះ​ក៏​យើង​អាច​ញ៉ាំ​បា​ន​គ្រប់​វ័យ​ផងដែរ ដែល​មាន​​រសជាតិ​​ផ្អែម​ឆ្ងាញ់ហើយ​រសជាតិ​ផ្អែម​នេះ​គឺ​មិនសូវ​ផ្អែម​ខ្លាំង​ប៉ុន្មាន​នោះ​ទេ គឺ​ផ្អែម​ល្មម​ដែល​​អាច​ទទួលយកបាន»​។

ទោះជាសព្វថ្ងៃ​ អាជីវកម្មនេះ​​មាន​ដាក់​លក់នំ​​ចំណី​អាហារ​ច្រើន​មុខ​ក៏ពិតមែនក៏​​​លោក វ៉េង​រ៉ុង បន្ត​​​​ខិតខំ​ចងក្រង​ផលិតផល​​ខ្មែរ​តាមភូមិ និង​ប្រមូល​​​នំ​ខ្មែរដទៃទៀត​​មក​​​ផ្សព្វផ្សាយលក់ក៏ដូច​​ជា​អភិរក្ស​រសជាតិ​ពី​​ដូនតាឱ្យ​គង់វង្ស សក្ដិសម​ទៅ​នឹង​​​អាជីវកម្មរបស់លោក​ឈ្មោះថា​«ភូមិយើង» ផង​ដែរ​។

អាជីវកម្ម ភូមិខ្មែរ មានទីតាំងនៅ​បុរី​ពិភពថ្មី​គួរ​ស្រូវ​២ ផ្ទះ​លេខ ​២១ ​ផ្លូវ​លេខ​ ៤ និង​ការលក់​តាម​អនឡាញ​ជាមួយ​សេវា​​ដឹកជញ្ជូន​ទៅដល់​ទីតាំងទាំងនៅភ្នំពេញនិងបណ្ដាខេ​ត្ត។

​​សម្រាប់​ព័ត៌មាន​បន្ថែមសូម​ទំនាក់ទំនង​គេហទំព័រ​ហ្វេ​ស​ប៊ុ​ក ភូមិ​យើង OurVillage (https://www.facebook.com/ourvillage.store)​ឬ​លេខ​ទូរ​សព្ទ​៖ ០១៦ ៣៨៥ ៣១៨៕​​

អត្ថបទពេញនិយម

អ្នកស្រី សេង ម៉ូលីនី តស៊ូតាំងពីបាតដៃទទេ ក្លាយអ្នកផ្សព្វផ្សាយប្រដាល់គុនខ្មែរដ៏លេចធ្លោ

ជយលាភីអ្នកផលិតមាតិកាវីដេអូឆ្នើម ត្រូវបានច្នៃយ៉ាងផ្ចិតផ្ចង់ចេញពីកម្មវិធីប្រកួតទេពកោសល្យ metfone STARS

កុំភ្លេចងើយមើលមេឃ! យប់ថ្ងៃទី ១៩ ខែសីហា មានព្រះចន្ទពេញវង់ Blue Supermoon

អ្នកស្រី មាន សុខឡេង ប្ដេជ្ញាចិត្តបំបៅកូនដោយទឹកដោះ

ក្មេងស្រីជាច្រើនដែលត្រូវគេបំបរបង់នៅចិន ធ្វើដំណើរមកមាតុភូមិស្វែងរកសាវតាកំណើត