សេដ្ឋកិច្ច

ឈីស និងយ៉ាអួរស្រស់ផលិតនៅខ្មែរ កែច្នៃពីទឹកដោះគោស្រស់មួយខែអស់ ៤-៥ តោន

October 22, 2024
SR Digital Content Creator
Heading
Option 1

ជាមួយ​​ការ​វេចខ្ចប់​ និង​ស្លាកសញ្ញា​ស្ដង់ដារ ឈីស និង​យ៉ាអួរស្រស់​​ឡា ហ្វាតតូរៀ (La Fattoria ) មិនសូវ​មាន​អ្នក​ដឹង​ថា វាជាផលិតផល​​​​ក្នុងស្រុកដែល​​​ផលិតចេញ​ពី​ទឹកដោះគោស្រស់​ ដែលមានបរិមាណរាប់​តោន​ក្នុង១ ខែ ដើម្បី​ផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការ​នៅ​​​ផ្សារទំនើប​ សណ្ឋា​គារ​ប្រណីត និង​បណ្ដា​ភោជនីយ​ដ្ឋាន​​នៅ​រាជ​ធានី​ភ្នំពេញ និង​ខេត្ត​សៀម​រាប។

អាហារ​បរទេស​​​ផលិត​នៅ​ខ្មែរទាំង​នេះ​​ ​ជា​សមិទ្ធផល​របស់​ លោក​ចាន់ វុទ្ធី ដែលជា​កូន​កសិករ​​មក​ពី​ស្រុក​​ស្អាង ​ខេត្ត​កណ្ដាល។ លោក​ចាប់ផ្ដើម​​មាន​ក្ដី​ស្រមៃ​ក្លាយជា​អ្នក​ផលិត​ឈី​ស និង​យ៉ាអួ​​​មួយ​រូប ​នៅ​ប្រទេស​កម្ពុជា​ ក្រោយ​ពី​ឃើញ​​តម្រូវការ​ឈីស​ ជាអាហារ​នៅសណ្ឋាគារ​លំដាប់​ផ្កាយ ​ដែល​លោក​បម្រើការ​កាលពី​ឆ្នាំ ១៩៨៨។

ឈីស និង​យ៉ាអួរស្រស់​​ឡា ហ្វាតតូរៀ (La Fattoria)

លោកសង្កេតឃើញថា ​ផលិតផល​នេះ​​​ត្រូវ​បាន​នាំចូល​ច្រើន​សន្ធឹក តែ​បែរជា​​ពុំមាន​សហ​គ្រិន​ណា​ម្នាក់​ធ្វើ​ ឬផលិតលក់​ក្នុង​ស្រុក​។ ដូច្នេះ​នៅពេល​ដែ​ល​មាន​ការអនុញ្ញាត ​ឱ្យ​​ទៅ​រៀន​​ធ្វើ​ឈីស​នៅ​​ប្រទេស​អ៊ី​តាលីរយៈពេល​ ៣ ​ឆ្នាំ លោក​បានតាំង​ចិត្ត​​ថា​៖ «ខ្ញុំ​​​ត្រូវតែ​មក​បង្កើត​ការងារ ​ដើម្បី​ស្រុក​ទេស​យើង​សម្រាប់​អាហារ​ប្រជា​ជន​ខ្ញុំ ដើម្បី​ឱ្យ​បរទេស​មើល​មក​ថា ស្រុក​ខ្មែរ​យើង​ក៏មាន​ fromage​ (ឈីស)​ដែរ មិន​បាច់​នាំចូល​មកពី​បារាំង ​មិនបាច់​នាំចូល​ពី​ប្រទេស​ជឿន​លឿន​ទេ​»​។

ត្រឡប់មកមាតុភូមិ​​​វិញ ​​​​ក្នុង​ឆ្នាំ ​២០០៧ លោក​បាន​​​ស្វែង​រក​ទឹកដោះ​គោ​ ដែលជា​វ​ត្ថុធាតុ​ដើម​មក​ផលិត​ឈីស​នៅខេត្ត​សៀមរាប។ ​​​លោក វុ​ទ្ធី បានរំឭកប្រាប់​​​ថា​៖

«​ការធ្វើ​ឈី​ស​នៅ​ស្រុក​យើង​នេះ ​គឺ​វា​លំបាក​ណាស់​។ ទី១ ​ស្រុក​ទេស​យើង​ហ្នឹង​ អត់​ទាន់​មាន​ទឹកដោះ​ទេ​»​។​
សកម្មភាពធ្វើ ឈីស និង​យ៉ាអួរស្រស់​​ឡា ហ្វាតតូរៀ (La Fattoria)

​លោកក៏​​ត្រូវ​បាន​អតីត​មន្ត្រី​បុគ្គ​លិក​ក្រសួង​កសិ​កម្មរុក្ខ​ប្រមាញ់ និ​ង​នេសាទ​ ណែនាំ​ពីប្រភព​ទឹកដោះ​គោ​ដែលស្ថិតនៅ​ឃុំ​អរិយ​ក្សត្រ ប៉ុន្តែក្រោយពេលផលិតរួចរាល់ លោក​ពុំទទួលបានរសជាតិ​ដើមឡើយ។ ​លោក​បាន​បន្ត​ទៀត​ថា​៖

«​រយៈ​ពេល​៤-៥​ ខែ ការ​ធ្វើ​ទឹកដោះគោ​ក្នុង​ស្រុក​យើង​អត់​ជោគ​ជ័យ ខ្ញុំក៏​ទៅ​វៀត​ណាម​​​ ប៉ុន្តែ​ការ​ដឹក​ជញ្ជូនឆ្ងាយ​​ពិបាក​​។ អ៊ី​ចឹង​ខ្ញុំ​ទៅ​ខាង​ថៃ​ នៅ​​​ខេត្ត​ស្រះកែ​វ និង​ខេត្ត​ប៊ុ​រី​រ៉ា​ម»។

ដោយសារ​​ការ​ដឹក​ជញ្ជូន​​ពីប្រទេស​ជិត​ខាងនៅតែ​ជាឧបសគ្គ​ លោ​ក​បាន​​​ចាប់​ផ្ដើម​ប្រើ​ទឹកដោះ​គោ​ពីឧទ្យាន​រាជ​បណ្ឌិត្យ​សភា​កម្ពុជា តេ​ជោ​សែនឫស្សី​ត្រឹប ខេត្ត​ព្រះ​វិហារ​​នៅ​ក្នុង​ឆ្នាំ​២០១៨​ តែ​បរិមាណ​ក៏​​មិន​គ្រប់គ្រាន់​ក្នុងការ​ផ្គត់ផ្គង់​ចង្វាក់​ផលិតកម្ម​ ទើប​​ក្នុង​ឆ្នាំ​២០២០ លោក​ក៏បាន​​​ទិញ​វត្ថុធាតុដើម​ ពី​កសិដ្ឋាន​គិរី​សួគ៌​ នៅ​ភ្នំ​តា​ម៉ៅខេត្តតាកែវ​។​ ​លោក វុទ្ធី និយាយថា​៖

«​ខែ​៤ ឆ្នាំ​ ២០២០ មាន​គោរប​ស់ក​សិ​ដ្ឋាន​គិរី​សួគ៌ ខេត្តតាកែវភ្នំ​តា​ម៉ៅ​យើង​ហ្នឹង ​ចូលមក​ចំនួន​ ៥៥០​ ក្បាល តាម​ដែល​ខ្ញុំ​ចាំ​ហ្នឹង​។ ខ្ញុំ​មាន​អារម្មណ៍​សប្បាយចិត្ត​មែនទែន ​នៅពេលនេះ​អ្វីៗ​គឺ​នៅក្នុង​ដៃ​យើង​ហើយ គឺ​យើង​អាច​ងាយ​ចាប់​ផ្ដើមធ្វើ​វា​ហើយ​»​។​

​បច្ចុប្បន្ន នៅទីតាំង​ក្រុង​តាខ្មៅ លោក​មាន​ផលិតផល​អាហារ​បស្ចិមប្រទេសចំនួន ១១ ប្រភេទ ​ដែល​ត្រូវបាន​លក់​ក្រោម​ស្លាក​ឈ្មោះ La Fattoria រួម​មាន​​​ភី​ហ្សា​ឈី​ស ឈីស​ស្រស់​ប្រភេទ Mozzarella និឈីស​គ្រាប់​Buraata ជាដើម។

សម្រាប់​យ៉ាអួរ មានរសជាតិ ៧ ជម្រើស​គឺ រសជាតិដើម វ៉ានីឡាស្វាយ ដូង ស្ត្រប៊ើរី ក្រូចវល្លិ៍ និង​ក្រូច។ ដោយ​ផ្តោតទៅលើសុខភាពអ្នកទទួលទាន យ៉ាអួរ​​នេះ​ត្រូវបាន​ផលិត​ចេញ​ពី​ទឹកដោះ​គោ​ស្រស់និង​ផ្លែឈើ​ស្រស់ ១០០ភាគរយ​ ហើយ​​មិនមានសារធាតុរក្សាទុកនោះឡើយ។

​លោក​និយាយថា​៖

«​យើង​ធ្វើ​ផលិតផល​ពាក់កណ្ដាល​ស​ម្រេច​នៅ​ភ្នំពេញ ហើយ​សម្រេច​១០០​ភាគរយ​ យើងបញ្ជូនទៅ​ខេត្តសៀមរាប​ខ្លះ យើង​ទុក​នៅ​ភ្នំពេញ​ខ្លះ​»​។​

ចាប់ផ្ដើមពី​ការ​​​ប្រឹងប្រែងកែ​ច្នៃ​ទឹកដោះគោត្រឹម៥​លីត្រ ​​លោក​បានឱ្យដឹងថា​៖​​​

«​ឥឡូវនេះ​វា​ចូលទៅក្នុង​កម្រិត ១​ខែ ​ប្រហែលជា​ចូល៤​តោន ៥​តោន ទាំង​យ៉ា​អួរ ទាំង​ឈី​សតែ​ខ្ញុំ​នៅតែ​គិតថា​ខ្លួនឯង​អត់​ទាន់​អស់​សមត្ថភាព​នៅឡើយ​ទេ ខ្ញុំ​ចង់​ធ្វើ​អ្វី​បន្តទៀត​»​។​

​ប៉ុន្តែ​អ្វីដែល​នៅតែ​ជា​បញ្ហា​ប្រឈម​របស់លោក​គឺតម្លៃវត្ថុធាតុដើម ការ​ប្រកួតប្រជែង​លើ​ទីផ្សារទំនិញនាំចូល​ និង​ការ​វេចខ្ចប់​​​។​ លោក​ថា​៖

«​យើង​ទម្លាក់​តម្លៃ​មិនបានដោយមូលហេតុ​ត្រង់​ថា ​វត្ថុធាតុដើម​យើង​នៅមានកម្រិតនៅ​តម្លៃ​ខ្ពស់​។ មួយទៀត​អតិថិជន​អត់​ទាន់​បានដឹង​ពីអ្វី​ដែល​យើង​ធ្វើបាននៅមាន​ចំនួន​តិច​​»​។​

​​​លោក វុទ្ធី ចង់​ឱ្យ​ការ​ផលិត​យ៉ាអួរ និង​ឈីសកាន់តែ​ទូលំទូលាយ​នៅប្រទេស​កម្ពុជា ហើយ​លោក​ក៏​បាន​នឹង​កំពុង​​​បន្តចែករំលែក​ជំនាញ​ធ្វើ​យ៉ាអួរ និង​ឈីសនេះ ទៅតាមអង្គការ និង​​​សាលាបណ្ដុះបណ្ដាល​​វិជ្ជាជីវៈ​នានា​ផង​ដែរ។

​លោក​និយាយថា​៖

«​អត់​ចង់បាន​អ្វី​ក្រៅពី​ចង់ឃើញ​ផលិតផល​ស្នាដៃ​កូន​ខ្មែរ ​ដែល​បង្កើតfromage លើ​ទឹកដី​ខ្មែរ​នេះសូមឱ្យ​វា​ស្ថិតស្ថេរ​ជា​និរន្ត​រ៍។ អ្វីដែល​ខ្ញុំ​ចង់បាន ចង់ឱ្យ​វា​រីក​ស្គុសស្គាយ​នៅលើ​ទីផ្សារ​ហ្នឹងឯង​»៕

អត្ថបទពេញនិយម

សិតទៀនវស្សា ជាព្រះរាជពិធី និងជាទំនៀមរបស់ពុទ្ធបរិស័ទ មានសារៈសំខាន់ណាស់ក្នុងព្រះពុទ្ធសាសនា

កម្ពុជារំពឹងព្រឹត្តិការណ៍ GUMBALL 3000 លើកស្ទួយទេសចរណ៍ ការវិនិយោគ សប្បុរសធម៌ និងបង្កើតកំណត់ត្រាហ្គីនណេសមុខប្រាសាទអង្គរ

កោះរាជបុត្រ៖ កោះថ្មធម្មជាតិដ៏ត្រកាល អន្ទងចិត្តអ្នកទេសចរទស្សនាមិនជិនណាយ

កសិករ លីវ ស៊ីយ៉ែន ដាំដំណាំបង្វិលទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់ និងមានទីផ្សារ

ក្លិបរាំកម្សាន្តនៅក្រុងស៊ាងហៃ ផ្ដល់ការជួបជុំពេលរាត្រីដល់ជនពិការភាពស្តាប់មិនឮ