ភ្នំពេញ៖ ក្រុមយុវជនចាម្ប៍សហការជាមួយមជ្ឈមណ្ឌលសោតទស្សន៍ បុប្ផាណា បានរៀបចំទិវានំប្រពៃណីចាម្ប៍នាថ្ងៃសៅរ៍ ទី៧ខែធ្នូ ក្នុងគោលបំណងផ្សព្វផ្សាយ និងថែរក្សាប្រពៃណីទំនៀមទម្លាប់សហគមន៍ចាម្ប៍ ក៏ដូចជាឆ្លុះបញ្ចាំងពីវប្បធម៌ចម្រុះសម្បូរបែបនៅប្រទេសកម្ពុជា។
តំណាងក្រុមយុវជនវប្បធម៌ចាម្ប៍កម្ពុជាលោក ពៀត ផល្លា ហៅ ហ្វីឡា បានប្រាប់សារព័ត៌មាន SR News ឱ្យដឹងថា៖ «ការធ្វើពិធីទិវានំប្រពៃណីចាម្ប៍ឆ្នាំ ២០២៤ នេះដែរ គឺការជួបជុំយុវជនចាម្ប៍នៅរាជធានីភ្នំពេញក៏ដូចជាបង្ហាញឱ្យសាធារណៈជនទាំងជនជាតិចាម្ប៍ផ្ទាល់ និងជនជាតិផ្សេងនៅប្រទេសកម្ពុជាបានស្គាល់ពីនំប្រពៃណីចាម្ប៍មួយចំនួន ដែលមកពីតំបន់ផ្សេងៗគ្នាដូចជា កំពង់ឆ្នាំងពោធិ៍សាត់ ក្រចេះ កំពង់ចាម ត្បូងឃ្មុំ និងគ្រប់ទិសទីដែលជាសហគមន៍ចាម្ប៍ ដើម្បីឱ្យគេដឹងពីនំប្រពៃណីចាម្ប៍និងបង្ហាញពីសាមគ្គីភាព ក៏ដូចជាការរៀនស្គាល់គ្នាទៅវិញទៅមករវាងយុវជនចាម្ប៍និងចាម្ប៍ ក៏ដូចជាយុវជនចាម្ប៍ និងយុវជនដទៃទៀត ដែលមកពីសហគមន៍ផ្សេងៗនៅប្រទេសកម្ពុជារៀនស្វែងយល់ពីគ្នាទៅវិញទៅមក»។
នំដែលយកមកបង្ហាញក្នុងកម្មវិធីនេះចំនួន ៥មុខ ក្នុងរួមមាន៖ ហៅប៉ាក់, តប៉ៃជាល, លទ្រាំ, តប៉ៃក្រាស់ និង ហៅក្រាម ដែលនំបីប្រភេទយកពីខេត្តកំពង់ឆ្នាំង និងពីរប្រភេទទៀតយកពីខេត្តក្រចេះ។ ហើយនំហៅប៉ាក់ បង្ហាញពីសិស្បៈក្បូរក្បាច់ភាពសម្បូរបែប គំនិតច្នៃប្រឌិត និងតំណាងឱ្យស្ថាបត្យកម្មបុរាណចាម្ប៍។
នំទាំងនេះមិនសូវមានលក់នៅលើទីផ្សារប៉ុន្មាននោះទេ ដោយភាគច្រើនគេធ្វើលក់តែនៅតាមភូមិស្រុកហើយសម្រាប់តែពីធីបុណ្យប្រពៃណីតាមតំបន់ដូចជាថ្ងៃមង្គលការពីធីបង្កក់កូន ឡើងផ្ទះ និងកម្មវិធីសាសនាផ្សេងៗទៀត។
ទិវានំប្រពៃណីចាម្ប៍ត្រូវបានប្រារព្វឡើងជាលើកទី៣ដោយឆ្នាំទី១ ត្រូវបានធ្វើឡើងនៅសារមន្ទីរខ្លែង នៅទល់មុខរដ្ឋសភា។ រីឯលើកទី២ និងលើកទី៣នេះត្រូវបានធ្វើឡើងនៅមជ្ឈមណ្ឌលបុប្ផាណា។
អ្វីដែលខុសប្លែកពីឆ្នាំមុនៗ គឺឆ្នាំនេះក្រុមយុវជនចាម្បន៍បានរៀបចំឱ្យអ្នកចូលរួមទទួលបានការបង្ហាញ និងបង្ហាត់បង្រៀនពីអ្នកជំនាញធ្វើនំ ក៏ដូចជាភ្លក្សនំនៅទីនោះផ្ទាល់ផងដែរ។
ការចែករំលែករបៀបធ្វើនំ(លទ្រាំ) ជានំប្រពៃណីចាម្ប៍ ត្រូវបានអមដោយការប្រគំភ្លេងស្គរប្រពៃណីចាម្ប៍ពីបុរាណការសំណេះសំណាលចែករំលែកចំណេះដឹងផ្សេងពីគ្នាទៅវិញទៅមក និងនាទីសំណួរចម្លើយពីសំណាក់ភ្ញៀវកិត្តិយស។
អ្នកនាង ម៉ៃសំ ជាពិធីការនី និងជាតំណាងយុវជនចាន្ប៍ បានប្រាប់ SR News ថា៖ «នំ លទ្រាំ ជានំមួយប្រភេទក្នុងចំណោមនំចាម្ប៍ដទៃទៀតដែលយើងយកមកបង្ហាញក្នុងកម្មវិធីនេះហើយគ្រឿងផ្សំនំនេះមាន ម្សៅខ្សាយ និងស្ករត្នោត ហើយយើងត្រូវត្រៀម ស្លឹកចេកឈើតូច ប្រេងឆា ខ្ទះ ចង្រ្កានផងដែរ»។
អ្នកនាងបានរៀបរាប់ទៀតថា៖ «របៀបធ្វើ ដោយលាយម្សៅខ្សាយ និងស្ករត្នោត ឱ្យក្លាយជាល្បាយតែមួយបន្ទាប់មកយកម្សៅតូចៗដាក់លើស្លឹកចេកសង្កត់ឱ្យសំប៉ែត រួចយកឈើតូចៗមកខៃឱ្យមានប្រហោង៤ ក្រោយមកយើងយកទៅចៀនជាការស្រេច»។
តំណាងក្រុមយុវជនវប្បធម៌ចាម្ប៍កម្ពុជា សូមលើកទឹកចិត្តយុវជនទាំងអស់ឱ្យស្វែងយល់អំពីនំដែលជាអត្ដសញ្ញាណរបស់សហគមន៍នីមួយៗហើយទិវានំនេះទៀតសោតមិនសំដៅទៅលើនិន្នាការនយោបាយឬសាសនាណាមួយនោះឡើយ។
ខណៈដែលទិវានេះគ្រាន់តែជាការផ្សព្វផ្សាយបង្ហាញពីប្រពៃណីតាមតំបន់ ដែលជាផ្នែកមួយនៃវប្បធម៌ចម្រុះនៅកម្ពុជានោះលោក ហ្វីឡា បានបញ្ជាក់បន្ថែមថា៖«នេះជាកម្មវិធីសាធារណៈដែលមិនប៉ះពាល់ទៅនឹងសាសនាអ្វីនោះទេ។ វាគ្រាន់តែជាការបង្ហាញអំពីនំមុខម្ហូបរបស់ជនជាតិចាម្ប៍តាមតំបន់ផ្សេងៗគ្នា ព្រោះតំបន់មួយៗមានប្រពៃណីខុសៗគ្នាមុខម្ហូបក៏មានអត្តសញ្ញាណផ្សេងគ្នារៀងៗខ្លួន វាមិនមែនជាកម្មវិធីសាសនា ឬឥទ្ធិពលពីសាសនាណាមួយនោះទេ»៕