ព្រៃវែង:ជាដំណាំមួយប្រភេទដែលដុះចេញពីភក់ ឈូកមិនត្រឹមតែមានផ្កាស្អាតនោះទេ។មើមរបស់វាគឺជាប្រភពអាហារដ៏មានឱជារស និងពេញនិយមទទួលទាននៅបណ្ដាប្រទេសដូចជាចិន កូរ៉េ និងជប៉ុន។
ប្រជាប្រិយភាពនៃការបរិភោគមើមឈូកគួបផ្សំនឹងគុណប្រយោជន៍សុខភាពជាច្រើនទៀតនោះបានធ្វើឱ្យអតីតពលករខ្មែរទៅធ្វើការនៅប្រទេសជប៉ុនម្នាក់ចាប់ផ្ដើមដំណើរការកសិដ្ឋានមើមឈូក ខេ ធី ដោយនាំបច្ចេកទេសដាំឈូកយកមើមដំបូងបង្អស់មកផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារក្នុងស្រុក។
លោក ឡុង គន្ធា បានចាកចេញពីស្រុកកំណើតដើម្បីស្វែងរកចំណេះជំនាញតាមរយៈការដាក់ពាក្យធ្វើជាពលករទៅធ្វើការនៅប្រទេសជប៉ុនផ្នែកដំណាំឈូកយកមើមចាប់ពីឆ្នាំ២០១៥រហូតដល់ ២០២៣។
កំឡុងពេលធ្វើជាពលករនៅជប៉ុន លោកបានយកចិត្តទុកដាក់ផ្តោតលើការងារនេះយ៉ាងខ្លាំង ដោយលោកគិតថាចំណេះជំនាញនេះអាចយកមកបង្កើតជាមុខរបរចិញ្ចឹមជីវិតនៅកម្ពុជា។
លោកបានប្រាប់ SR News ថា៖ «នៅក្នុងឆ្នាំ២០២០ខ្ញុំបានត្រឡប់ប្រទេសកម្ពុជាវិញ ដើម្បីនាំបច្ចេកទេសនេះមកដាំដុះក្នុងស្រុកកំណើតដែលស្ថិតនៅក្នុងភូមិព្រៃចម្ការឃុំស្មោងខាងជើងស្រុកកំចាយមារខេត្តព្រៃវែងប៉ុន្តែខ្ញុំនៅតែឡើងចុះទៅជប៉ុននៅឡើយរហូតដល់២០២៣ទើបខ្ញុំឈប់ទៅប្រទេសជប៉ុន»។
លោកបានបន្ថែមទៀតថា៖ «ថ្វីត្បិតតែខ្ញុំមានចំណេះជំនាញខាងដាំឈូកយកមើមនេះក៏ពិតមែនតែរយៈពេលប្រាំបីឆ្នាំមកនេះខ្ញុំនៅតែបន្តការរៀននិងស្រាវជ្រាវបន្តទៀតដែរ»។
សព្វថ្ងៃនេះលោកមានផ្ទៃដីប្រហែល៣ទៅ៤ហិកតាដោយធ្វើការដាំបណ្ដាក់គ្នារហូតព្រោះដំណាំឈូកយកមើមនេះជារុក្ខជាតិមានអាយុខ្លី។ ដើមឈូកទាមទារការមើលថែជាប្រចាំថ្ងៃផងដែរទើបវាអាចផ្ដល់ទិន្នផលបានខ្ពស់។
លោកបានឱ្យដឹងទៀតថា៖ «ដំណាំឈូកនេះប្រើរយៈពេលតែបីខែប៉ុណ្ណោះអាចប្រមូលផលបានហើយ ហើយចំពោះដំណាំឈូកនេះ យើងប្រមូលផលបានតែម្ដងគត់គឺយើងត្រូវភ្ជួរវាដើម្បីដាំដុះឡើងវិញ»។
លោកអាចប្រមូលផលបានប្រមាណ១តោនកន្លះក្នុងមួយថ្ងៃ ប៉ុន្តែទិន្នផលមិនអាចបំពេញតម្រូវការលើទីផ្សារបាននៅឡើយទេដែលតម្រូវឲ្យរូបលោកត្រូវស្វែងរកផ្ទៃដីបន្ថែមទៀតដើម្បីអាចប្រមូលផល មើមឈូក២តោនក្នុងមួយថ្ងៃ សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់លើទីផ្សារ។
មិនមែនដើមឈូកទាំងអស់សុទ្ធតែអាចដាំដើម្បីប្រមូលផលមើមនោះទេ។វាអាស្រ័យទៅលើពូជ និងលក្ខខណ្ឌលូតលាស់ ដូចជាគុណភាពដី ជម្រៅទឹក សីតុណ្ហភាពពន្លឺព្រះអាទិត្យ និងកត្តាសត្វល្អិត ដែលអាចរំខានដល់ការលូតលាស់របស់ឫស។
ក្រៅពីបញ្ជាក់ថា ដំណាំឈូកយកមើមនេះ លោកត្រូវនាំពូជពីប្រទេសជប៉ុន លោកគន្ធាបានរៀបរាប់បន្ថែមទៀតថា៖«ដំណាំឈូកយកមើមនេះវាត្រូវការដីដែលមានជីវជាតិខ្លាំងដូចនេះយើងត្រូវរៀបចំផ្ទៃដី ដែលមានទីតាំងល្អសមស្របមានទឹកគ្រប់គ្រាន់ដែលអាចបញ្ចេញបញ្ចូលទឹកបាននិងដាក់ជីធម្មជាតិឲ្យបានគ្រប់គ្រាន់ដើម្បីឲ្យឈូកបានមើមធំៗល្អ»។
ម្ចាស់កសិដ្ឋានមើមឈូក ខេ ធី លោក ឡុងគន្ធា បានបញ្ជាក់ថាចំពោះមើមឈូកស្រស់ លោកលក់បានក្នុងតម្លៃ១៤០០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាមនៅតាមផ្សារទំនើបនិងបានចែកចាយទៅតាមបណ្ដាខេត្តក្រុងទាំងអស់ជាពិសេសនៅរាជធានីភ្នំពេញ។
ចាប់តាំងពីលោកចាប់ផ្ដើមដាំឈូកនេះមកដល់បច្ចុប្បន្ននេះ សន្ទុះនៃការគាំទ្រមើមឈូកមានការកើនឡើងពីមួយថ្ងៃទៅមួយថ្ងៃ។មើមឈូកនេះអាចយកទៅធ្វើមុខម្ហូបបានច្រើនដូចជាស្ងោរចៀនឆានិងបំពងជាដើម។ក្រៅពីលក់មើមឈូកស្រស់ៗលោកក៏បានកែច្នៃមើមឈូកទៅជាម្សៅឈូក សម្រាប់លក់ លើទីផ្សារផងដែរ។
យោងតាមការស្រាវជ្រាវនិងការពិសោធន៍ដោយវិទ្យាស្ថានសុខភាពអាមេរិក បានឲ្យដឹងថា មើមឈូក មានអត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពដូចជាសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម វីតាមីន C វីតាមីន Bសារធាតុរ៉ែប៉ូតាស្យូម និងទង់ដែង។ វាជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធការពាររាងកាយនិងសុខភាពស្បែក។មើមឈូកមានផ្ទុកជាតិសរសៃខ្ពស់ដែលសម្រួលការរំលាយអាហារ និងបញ្ហាទល់លាមក។ការទទួលទានមើមឈូក ល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូង ដោយវាអាចជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមនិងកាត់បន្ថយកម្រិត កូឡេស្តេរ៉ុល។
ទន្ទឹមនឹងនោះ មើមឈូកក៏មានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលកាត់បន្ថយការរលាកនិងការពារ ប្រឆាំងនឹងជំងឺជាច្រើនទៀតដែរ។
នៅថ្ងៃអនាគតលោកក៏មានគម្រោងពង្រីកវិសាលភាពនៃផ្ទៃដីដាំដុះនិងចងក្រងសហគមន៍ ដើម្បីផលិតមើមឈូកផ្គត់ផ្គង់លើទីផ្សារឲ្យទាន់ពេលវេលា។លើកពីការផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារក្នុងស្រុក លោកក៏មានបំណងស្វែងរកដៃគូវិនិយោគសម្រាប់ការនាំចេញទៅក្រៅប្រទេសផងដែរ។
ព័ត៌មានបន្ថែមពី ដំណាំឈូកយកមើមអាចស្វែងរកលើគេហទំព័រហ្វេសប៊ុកកសិដ្ឋានមើមឈូកខេ ធី ទំនាក់ទំនងទូរសព្ទលេខ ០៦៧ ២៧៧ ៧៦៧៕