ពងក្រួចកូនដែលជាអាហារដ៏ឆ្ងាញ់ពិសានៅតំបន់ផ្សេងៗនៃអាស៊ីអាគ្នេយ៍ វាមិនត្រឹមតែជាបទពិសោធន៍ចំណីប្លែកតែមួយគត់ប៉ុណ្ណោះទេប៉ុន្តែបងក្រួចកូន ត្រូវបានអ្នកជំនាញម្ហូបអាហារសរសើរពីរសជាតិដ៏ឆ្ងាញ់ពិសារបស់វាក៏ដូចជាគុណប្រយោជន៍ផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភ និងសុខភាពផងដែរ។
ផ្ដល់ថាមពលសម្បូរសារធាតុចិញ្ចឹម
យោងតាមវេជ្ជបណ្ឌិត Jane Smith អ្នកឯកទេសអាហារូបត្ថម្ភនៅវិទ្យាស្ថានសុខភាព និងសុខុមាលភាព ត្រូវបានដកស្រង់សម្ដីក្នុងវិបសាយ www.healthline.com ថា៖ «ស៊ុតក្រួចគឺជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យនៃវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែជាពិសេសពួកវាសម្បូរទៅដោយវីតាមីន B12 សេលេញ៉ូម riboflavinនិង choline ដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់ការថែរក្សាសុខភាពនិងមុខងារសារពាង្គកាយ។
ពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
បងក្រួចមិនថាពងក្រួចកូន ឬពងក្រួចស៊ុតលឿងសធម្មតា វាត្រូវបានគេសម្គាល់ពីគុណសម្បត្តិនៃការបង្កើនភាពស៊ាំដល់អ្នកបរិភោគវា។
វេជ្ជបណ្ឌិត Michael Lee ដែលជាអ្នកជំនាញខាងអាហាររូបត្ថម្ភនិងជាអ្នកនិពន្ធសៀវភៅ "Superfoods for a Super You" បានពន្យល់ថា៖«ស៊ុតកូន សម្បូរទៅដោយវីតាមីន C និង beta carotene ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលជួយសម្អាតរ៉ាឌីកាល់សេរីចេញពីចរន្តឈាមរបស់អ្នកនិងគាំទ្រដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នក»។
សម្បូរប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់
អត្ថប្រយោជន៍ដ៏អស្ចារ្យមួយនៃបងក្រួចកូនគឺការផ្ទុកប្រូតេអ៊ីនខ្ពស់របស់វា។
វេជ្ជបណ្ឌិត Emily Nguyen អ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភកីឡានិយាយថា៖ «ប្រូតេអ៊ីនមានសារៈសំខាន់សម្រាប់ការលូតលាស់ និងជួសជុលសាច់ដុំ ហើយការទទួលទានស៊ុតកូនផ្ដល់នូវប្រភពដ៏សម្បូរបែបនៃសារធាតុចិញ្ចឹមនេះ»។
វេជ្ជបណ្ឌិតរូបនេះបានបន្តថា៖ «សម្រាប់អ្នកដែលកំពុងស្វែងរកការបង្កើនការទទួលទានប្រូតេអ៊ីនរបស់ពួកគេ ពងទាកូនបងមាន់កូន ឬពងក្រួចកូន គឺជាការបន្ថែមប្រូតេអ៊ីនដ៏ល្អចំពោះរបបអាហាររបស់ពួកគេ»។
គាំទ្រសុខភាពភ្នែក
ស៊ុតក្រួចក៏មានប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាពភ្នែកផងដែរ។វេជ្ជបណ្ឌិត Robert Kim គ្រូពេទ្យឯកទេសជំងឺភ្នែកនៅ Vision Care Clinic កត់សម្គាល់ថា៖ «កម្រិតខ្ពស់នៃវីតាមីន A នៅក្នុងស៊ុតក្រួចជួយធ្វើឱ្យប្រសើរឡើងនូវចក្ខុប្រសាទនិងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺភ្នែកឡើងបាយដោយសារតែវ័យជ្រេ»។
បង្កើនការរំលាយអាហារ
វេជ្ជបណ្ឌិត Sarah Johnson អ្នកឯកទេសសុខភាពប្រព័ន្ធរំលាយអាហារបានលើកឡើងពីអត្ថប្រយោជន៍មួយទៀតថា៖ «ស៊ុតក្រួចអាចជួយជំរុញការរំលាយអាហារដោយសារសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សម្បូរបែបរបស់វា រួមទាំងវីតាមីន B ដែលដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងដំណើរការមេតាបូលីស»។
និយាយរួមទៅ ការបន្ថែមបងក្រួចទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកអាចផ្ដល់នូវអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាពរាប់ចាប់ពីការបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ រហូតដល់ជំនួយដល់សុខភាពភ្នែកនិងបង្កើនការរំលាយអាហារ។ ដូចដែលវេជ្ជបណ្ឌិត Jane Smith បាននិយាយថា៖ «ស៊ុតក្រួចមិនគ្រាន់តែជាអាហារដ៏ឆ្ងាញ់នោះទេវាគឺជាអាហារូបត្ថម្ភដែលមានថាមពល អាចរួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ដល់សុខភាពនិងសុខុមាលភាពមនុស្សជាទូទៅ»៕